Stadsdeel ZuiderAmstel Amsterdam


Aanvullende snelheidsbeperkende maatregelen Hunzestraat

11-februari-2009

In juli 2008 heeft het stadsdeel snelheidsbeperkende maatregelen genomen in de Hunzestraat. Deze worden in februari uitgebreid.

Er zijn toen drie zogenaamde punaisegroepen op de rijweg geplaatst en er is éénrichtingsverkeer ingesteld vanaf de Uiterwaardenstraat. Ook staan er nu twee waarschuwingsborden bij de kruising met de Zomerdijkstraat, in verband met spelende kinderen. Hierop staat een extra 30 km/uur-aanduiding.

Verkeersonderzoek
Eind vorig jaar is er verkeersonderzoek uitgevoerd op de Hunzestraat, tussen Zomerdijkstraat en ventweg van de President Kennedylaan. Hierbij werd tijdens 14 dagen gekeken naar aantallen voertuigen en de gereden snelheden. Verder is gekeken naar de verkeerslichtinstallatie Rijnstraat/President Kennedylaan in verband met filevorming in de Rijnstraat.

Het verkeersonderzoek laat zien dat 29% van de voertuigen harder rijdt dan de toegestane maximale snelheid van 30 km/uur. De hoogst gemeten snelheid is 68 km/uur.

Spitsdrukte Rijnstraat
De verkeerslichten Rijnstraat reageren op het aanbod van het verkeer. Hiermee zorgen ze voor een zo optimaal mogelijke wachtrij voor het autoverkeer op zowel de Rijnstraat, Utrechtsebrug als de twee richtingen van de President Kennedylaan.
In overleg met de bewoners worden op korte termijn de onderstaand maatregelen gerealiseerd.

Maatregelen
Om de 30 km/uur-inrichting verder te verbeteren, worden in overleg met de bewoners in februari de volgende maatregelen genomen:
* op het brede stuk links naast de trambaan komen gewone verkeersdrempels. De punaises tussen de rails en op het smalle stuk ernaast (even zijde) blijven, maar worden wel iets verlaagd ten behoeve van de lage vloertram.

* er wordt tussen huisnummer 70 en 100 een vierde drempel/punaisegroep aangelegd.

Nadat deze maatregelen uitgevoerd zijn, laat het stadsdeel wederom metingen uitvoeren en analyseren. De uitkomst wordt besproken met de bewoners.

Uitvoering
In de week van 9 februari 2009 start de uitvoering van de maatregelen. Gedurende de twee weken van uitvoering kan het tram-, auto- en fietsverkeer gebruik blijven maken van de Hunzestraat. Bij vorst of slecht weer worden de werkzaamheden verschoven.