Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)
11.02.2009
Peuter te mager? Geef meer goede onverzadigde vetten
Peuters die te mager zijn kunnen beter extra onverzadigde vetten eten
dan extra verzadigde vetten. Uit een gisteren gepubliceerd artikel
blijkt dat peuters te weinig goede vetten binnenkrijgen. In het
artikel werd geadviseerd om magere yoghurt te vervangen door volle
yoghurt. In het televisieprogramma Man bijt hond werd gisteravond op
ludieke wijze gesuggereerd om halvarine te vervangen door roomboter.
Helaas krijgen peuters door het opvolgen van deze adviezen vooral meer
slechte verzadigde vetten binnen. Veel beter is om halvarine te
vervangen door margarine en voldoende vloeibare vetten te gebruiken
bij het warm eten.
Magere peuters zijn steeds meer een bron van zorgen voor
consultatiebureauartsen, zo meldt de Artsenvereniging
Jeugdgezondheidszorg. Ouders die bang zijn voor overgewicht, onthouden
hun kinderen soms belangrijke voedingsstoffen. Dit blijkt vooral te
gaan om goede, onverzadigde vetten. Uit grootschalig RIVM onderzoek1,
een voedselconsumptiepeiling onder kinderen van 2 tot en met 6 jaar,
blijkt dat het aandeel van vet in hun voeding goed is. Wel is het type
vet in de voeding van veel jonge kinderen ongunstig. Het besmeren van
brood, het gebruik van vloeibaar vet bij de warme maaltijd en het eten
van voldoende (vette) vis zijn de aanbevolen maatregelen om meer goede
onverzadigde vetzuren binnen te krijgen.
Margarine en halvarine zijn niet alleen belangrijke bronnen van goede
onverzadigde vetzuren, maar ook van de essentiële vetzuren linolzuur
(omega-6) en alfa-linoleenzuur (omega-3). Uit het TNO-onderzoek2
blijkt dat kinderen die hun boterham altijd besmeren gemiddeld een
hogere inneming van deze vetzuren hebben ten opzichte van kinderen die
soms of niet smeren.
Kijk voor meer informatie over het Voorlichtingsbureau MVO op
www.voorlichtingmvo.nl
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Nicole Vervaet van het
Voorlichtingsbureau MVO T 070-3195115, E vervaet@mvo.nl.
---
1) Ocké M.C., van Rossum C.T.M. et al. Nederlandse
Voedselconsumptiepeiling jonge kinderen 2005/2008, RIVM rapport
350070001/ 2008
2) Keestra NGM, Dutman AE, Kruizinga AG. Het gebruik van halvarine,
margarine en bak- en braadvet en de inneming van vetzuren en
vetoplosbare vitamines bij jonge kinderen. Aanvullende berekeningen op
basis van Voedselconsumptiepeiling Kinderen. TNO-rapport V8264. Zeist
2008