SGP


11 - 02 - 09 | Nijmegen tast onderwijsvrijheid aan Nijmegen tast onderwijsvrijheid aan

De gemeente Nijmegen handelt in strijd met de grondwettelijk gegarandeerde onderwijsvrijheid. Minister Plasterk van Onderwijs dient Nijmegen daarom op de vingers te tikken.
Dat stelt SGP-fractievoorzitter Van der Vlies in schriftelijke vragen aan de regering. De SGP verwijst daarbij naar het bericht dat Nijmegen gaat werken met een bindend schooladvies aan ouders. Op basis van gegevens over de
buurt waar de kinderen wonen en opgegeven voorkeuren bepaalt de computer waar een kind geplaatst wordt. De levensovertuiging van de ouders speelt daarbij geen doorslaggevende rol. De SGP vindt dat deze praktijk in strijd is met artikel 23 van de Grondwet over de vrijheid van ouders om zélf te mogen kiezen naar welke school zij hun kind sturen. Een bindend schooladvies verdraagt zich niet met de vrijheid van onderwijs.

________________________________________

Schriftelijke vragen van het lid Van der Vlies (SGP) aan de minister van Onderwijs, cultuur en wetenschap


1. Bent u bekend met het bericht âNijmegen geeft bindend schooladviesâ?

2. Was u bekend met het project van de gemeente Nijmegen? Zo ja, heeft u deze gemeente duidelijk gemaakt dat dit project op gespannen voet staat met artikel 23 van de Grondwet?

3. Gaat u de gemeente Nijmegen erop wijzen dat haar project in strijd is met de vrije schoolkeuze van ouders, waaronder niets slechts een voorkeursrecht maar ook een keuzerecht verstaan wordt?
4. Deelt u de mening dat dergelijke projecten verwarring kunnen scheppen ten aanzien van het recht op vrije schoolkeuze? Bent u ook van mening dat het onwenselijk is om ten aanzien van het grondwettelijke beginsel van vrije schoolkeuze onduidelijkheid te laten bestaan?

Van der Vlies