Technische Universiteit Delft

Persbericht TU Delft:

Onbemand vliegtuig zorgt voor nauwkeuriger landmeettechniek

Onbemand vliegtuig zorgt voor nauwkeuriger landmeettechniek
De populariteit van Google Earth bevestigt de grote behoefte aan geografische informatie. De TU Delft heeft een onbemand luchtvaartuig ontwikkeld waarmee nauwkeuriger en gemakkelijker driedimensionale landmetingen van een terrein gemaakt kunnen worden. De gisteren opgerichte Heering UAS BV gaat de met het Aerospace Software and Technologies Institute (ASTI) ontwikkelde landmeetmethode verder ontwikkelen en in de markt zetten.

Onbemand vliegtuig met fotocamera
Het nieuwe landmeetsysteem bestaat uit een onbemand vliegtuig (UAV) met een hoogwaardige fotocamera dat zelfstandig foto's van een terrein kan maken. De verkregen foto's bevatten informatie die met zogenoemde fotogrammetrische technieken kan worden verwerkt tot een driedimensionaal model. Dit is een conventionele techniek die tot nu toe te onnauwkeurig en te omslachtig was om zich te kunnen meten met GPS-apparatuur, de meest gangbare landmeettechniek van dit moment. 'Door te profiteren van de vooruitgang in digitale fotografie en de ongekend lage vlieghoogtes van UAVs denken wij hier nu wel mee te kunnen concurreren' aldus Pieter Wijkstra, initiatiefnemer voor Heering UAS.

Marktpotentie voor landmetingen
Ir. Wijkstra legde de basis voor Heering UAS tijdens zijn afstuderen aan de faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek van de TU Delft. Gedurende zijn afstudeeronderzoek raakte hij in gesprek met het aan de TU Delft verbonden Aerospace Software and Technologies Institute (ASTI), dat jarenlange ervaring heeft in het ontwikkelen van onbemande vliegtuigen. Meine Oosten, directeur ASTI: 'Wij zijn constant op zoek naar mogelijkheden om de bij ASTI aanwezige expertise om te zetten in bedrijvigheid en waren direct overtuigd van de marktpotentie voor landmetingen uit de lucht'.

TU Delft en technostarters
De TU Delft is, via haar participatiebedrijf Delft Enterprises B.V., als partner betrokken bij de spin-out Heering UAS. Het traject dat geleid heeft tot de huidige joint venture is begeleid door Peter Westerhuijs, business developer bij het TU Delft Valorisation Centre: 'Naar Amerikaans voorbeeld wil de TU Delft actiever betrokken zijn bij technostarters; middels een joint-venture kan de TU Delft daadwerkelijk profiteren van haar kennis die via Heering UAS wordt vermarkt'.



Technische Universiteit Delft