Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Volksgezondheid in De Vosholen niet in het geding (persbericht 006, 2009)

Bij het bouwrijp maken van de grond aan de Mantelappel in de wijk De Vosholen is eind 2008 grond met puin, glas en baksteen afgegraven en in depot gezet. Materiaal dat in een voormalig glastuinbouwgebied vaker voorkomt. Het blijkt dat hierin enkele stukjes asbest zijn aangetroffen. Het is nog onduidelijk of het asbestgehalte boven de wettelijke norm uitkomt. Op aandrang van de gemeente Hoogezand-Sappemeer en de provincie Groningen (bevoegd gezag), heeft de Ontwikkelingscombinatie Vosholen (OCV ) opdracht gegeven voor aanvullend onderzoek. Dit wordt donderdag uitgevoerd op een aantal kavels aan de Mantelappel te Hoogezand. Het onderzoek richt zich op de kwaliteit van de ondergrond van de omgeving van de plek waar de depotgrond vandaan is gekomen. Er is geen gevaar voor de volksgezondheid, aangezien uitsluitend hechtgebonden asbest is aangetroffen, dat niet kan verwaaien.

Eind 2008 heeft OCV opdracht gegeven voor een depotkeuring aan een onafhankelijk en gecertificeerd onderzoeksbureau. Ongeveer gelijktijdig heeft de gemeente als toezichthouder een handhavingsactie gestart, waarbij eveneens een depotkeuring is gedaan door een ander onafhankelijk en gecertificeerd onderzoeksbureau. Hierbij is de ene depotkeuring asbest net boven de norm vastgesteld en de andere net beneden de norm. De gemeente heeft dit gemeld aan de Provincie Groningen. Het gevolg hiervan is dat OCV aanvullend onderzoek laat verrichten. Daarnaast zal de bult grond (depot) worden weggehaald.

Voorafgaand onderzoek heeft aangetoond dat de grond geschikt is voor woningbouw. Wel was duidelijk dat tijdens het bouwrijp maken `bodemvreemde' materialen aanwezig konden zijn. In de geschiktheidsverklaring die door de gemeente is opgesteld, wordt daar melding van gemaakt. Er is dan ook geen reden om te twijfelen aan de kwaliteit van het vooraf uitgevoerde bodemonderzoek. Het is altijd mogelijk dat tussen onderzochte sleuven niet ontdekt en bodemvreemd materiaal ligt.

Voor het verkrijgen van een volledig beeld wordt aanvullend bodemonderzoek uitgevoerd om de kwaliteit van de ondergrond vast te stellen. De wijze waarop het onderzoek aanstaande donderdag plaatsvindt, is afhankelijk van de inrichting van de tuinen en zal ter plaatse worden bepaald door medewerkers van het bedrijf Search dat het onderzoek gaat uitvoeren. Er worden enkele inspectiegaten gemaakt van circa 50 cm. breed en 50 cm. lang. Daaruit zal een grondmonster worden genomen. Het duurt ongeveer 4 weken voordat de uitslag van het onderzoek bekend is. De bewoners worden van de resultaten op de hoogte gebracht. Als onverhoopt zou blijken dat de vervuiling van de grond boven de toegestane norm uitkomt, zal in overleg met de bewoners, de OCV en de provincie Groningen (bevoegd gezag) worden bepaald, wat er verder moet gebeuren.