Gemeente Reimerswaal


Berichten uit de gemeenteraad

Geplaatst op: 12-02-2009
door: ()

Berichten uit de Besluitraad van 27 januari 2009

In deze vergadering waren 18 raadsleden aanwezig. 1 raadslid van de SGP was verhinderd.

Afscheid van terugtredend raadslid mevrouw M.J.E. van der Meijden - De Dreu, alsmede de benoeming en installatie van mevrouw S.A.M. Schouwenaars.
De burgemeester heeft in deze vergadering, met een korte toespraak, afscheid genomen van vertrekkend raadslid mevrouw M.J.E. van der Meijden -De Dreu. Zij was bijna 12 jaar raadslid voor de VVD. Namens de Gemeente Reimerswaal overhandigt hij haar de Penning van Verdienste van de gemeente Reimerswaal.

Mevrouw Van der Meijden wordt opgevolgd door mevrouw drs. S.A.M. Schouwenaars - Hilt, die in deze vergadering als raadslid is geïnstalleerd.

Spreekrecht
Er is door 4 personen gebruik gemaakt van het spreekrecht.

Als eerste maakt de heer Van der Does gebruik van de gelegenheid van het spreekrecht. Hij spreekt in bij een ingekomen brief van de Ondernemingsraad van het RAVZ.
De heer Van der Does, lid van de Ondernemingsraad van het RAVZ spreekt tot de raad inzake de huidige financiële problemen van het RAVZ en de onzekere situatie daardoor voor het personeel. Namens de Ondernemingsraad doet hij een beroep op de gemeenteraad voor eventuele (financiële) steun en verwijst daarbij naar de daaromtrent aangenomen moties van de raden van Goes en Noord-Beveland.

Vervolgens richt de heer Van der Borgt zich tot de raad. Hij spreekt in bij de besluitvorming inzake Schorebrug. Hij geeft een korte toelichting bij de zienswijze die hij ten aanzien van het provinciale plan heeft ingediend.

Bij hetzelfde agendapunt wordt ingesproken door de heer Van Loo, namens de bewoners van het plangebied. Hij plaatst kritische kantekeningen bij het plan van de provincie en het voorstel van het college.

Tenslotte spreekt de heer Kortlever in, namens de dorpsraad Hansweert, bij een ingekomen brief van de dorpsraad Hansweert. Hij roept daarbij de gemeenteraad op het beleid ten aanzien van de voorzieningen, in het bijzonder voor verlichting en verwarming, in de Jongeren-Ontmoetings-Plekken, JOP´s, te herzien. Hij doet dit naar aanleiding van de ervaringen met de JOP in Hansweert, waar jongeren nu onwenselijke en mogelijk gevaarlijke alternatieve verlichting en verwarming zoeken.

Besluitvorming gemeentelijk standpunt inzake de voorgenomen ontwikkeling van een havengebonden bedrijfsterrein op de locatie "Schorebrug".
De gemeenteraad heeft lang vergaderd over de provinciale plannen voor de ontwikkeling van een havengebonden bedrijfsterrein op de locatie "Schorebrug". Er is lang stilgestaan bij de vraag of de gemeente de ontwikkeling van dit terrein zou kunnen tegenhouden of dat er door medewerking te verlenen meer invloed kan zijn op de beperking van overlast, een goede regeling voor betrokken bewoners en bedrijven in het plangebeid en eventuele compensatie.
Tijdens een schorsing van de vergadering is het voorstel aan de raad aangepast. In het nieuwe voorstel waren de voorwaarden voor een eventuele gemeentelijke medewerking aan dit project aangescherpt en uitgebreid ten opzichte van het eerste voorstel. De fractie van het CDA heeft, bij amendement, voorgesteld ook als voorwaarde toe te voegen dat er een strikte scheiding moet komen tussen food (voedselverwerkende) en non-food bedrijven, opdat deze elkaar niet zouden belemmeren. De fractie kreeg echter geen steun voor dit amendement.

Bij de hoofdelijke stemming bleken de stemmen te staken. Dat betekent dat er evenveel stemmen voor, als tegen het voorstel waren. De Gemeentewet schrijft voor dat het voorstel nu opnieuw geagendeerd moet worden voor een volgende vergadering.

Overige agendapunten
De gemeenteraad heeft geen besluitgenomen omtrent het voorstel tot Concretiseren fusietraject tussen stichting FOORZES en stichting NAMS Bij bespreking bleken er te veel onduidelijkheden om een besluit te nemen. Het voorstel zal door het college opnieuw worden bekeken en naar verwachting in aangepaste versie opnieuw worden geagendeerd.

Verder heeft de gemeenteraad besloten vast te stellen: De notulen en besluitenlijst van de besluitraad van 16 december 2008 De voorzitter meldt een wijzigingsvoorstel voor de notulen van de heer C.A. Verburg (PvdA). Op pagina 9 van de notulen, onder agendapunt 8b staat hij foutief geciteerd: "Kruiningen en Yerseke hadden ook in de vorige dienstregeling al geen avondbus meer.". Dit wordt gewijzigd in: "Kruiningen en Hansweert hadden..."

Met deze wijziging worden de notulen vastgesteld. De besluitenlijst wordt zonder wijzigingen vastgesteld.

en in te stemmen met:
Het voorbereidingskrediet bouw brandweerkazerne Yerseke Het doorschuiven van nog beschikbare investeringskredieten van 2008 naar 2009

Ingekomen stukken en mededelingen
Ten aanzien van alle ingekomen stukken en mededelingen is conform voorstel besloten.

De heer Weststrate heeft aangekondigd vervolgvragen te zullen stellen naar aanleiding van de beantwoording op zijn vragen over de inhuur van een extern taxatie- en adviesbureau.
Naar aanleiding van de brief en de eerder genoemde inspraak namens de dorpsraad Hansweert over de JOP, is afgesproken dat de raad in een volgende vergadering zal terugkomen op dit onderwerp. Naar aanleiding van de brief en de inspraak namens de Ondernemingsraad van het RAVZ is door het college toegezegd dat de gemeenteraad nader geïnformeerd wordt, zodra er overleg is geweest met de provincie en andere gemeenten.

Sluiting
Deze agendapunten 10 en 11 (de beheerslijst en de rondvraag) zijn doorgeschoven naar de themaraad van 10 februari 2009.