Gemeente Geertruidenberg


Gemeente aan de slag met bestemmingsplan Buitengebied

De gemeente is bezig met het opstellen van een nieuw bestemmingsplan Buitengebied. Het plangebied van het bestemmingsplan omvat het hele landelijke gebied van onze gemeente, met uitzondering van het gebied dat gelegen is ten westen de rivier de Donge.

Ook het grondgebied van de gemeente Geertruidenberg in de Overdiepse Polder maakt geen onderdeel uit van dit bestemmingsplan.

Op de kaart ziet u het gebied dat valt binnen het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied. Het is aangegeven met een dikke zwarte lijn.

De eerste stap om te komen tot een nieuw bestemmingsplan is het opstellen van een nota van uitgangspunten. In deze nota worden de beleidsuitgangspunten voor het nieuwe bestemmingsplan uiteengezet. Op 17 december 2008 heeft de gemeenteraad de nota van uitgangspunten vastgesteld. U vindt deze nota ook bij bestemmingsplan Buitengebied.

Proces
Het opstellen van een bestemmingsplan is een langdurig proces. De gemeente Geertruidenberg vindt het belangrijk dat de bewoners en gebruikers van het buitengebied in een vroeg stadium bij de planvorming betrokken worden. Daarom is in juni 2008 aan alle agrarische bedrijven en een aantal niet-agrarische gebruikers een enquêteformulier toegezonden, waarin het huidige gebruik en het gewenste gebruik van de gronden kon worden aangegeven. Van zeer veel bewoners en gebruikers heeft de gemeente een ingevulde enquête ontvangen. De verzoeken en wensen die uit deze enquête naar voren komen, zullen worden meegenomen bij het opstellen van het bestemmingsplan.

Daarnaast is momenteel gestart met het voeren van bouwblokgesprekken. Dit zijn gesprekken waarin met name agrariërs hun visie kunnen geven op de ontwikkelingen die zij de komende jaren voor hun bedrijf verwachten. De uitkomsten van de gesprekken zullen gebruikt worden bij het opstellen van het bestemmingsplan.

Planning

Nu de nota van uitgangspunten is vastgesteld door de gemeenteraad, en een groot deel van de bouwblokgesprekken gevoerd is, gaat de gemeente verder met het opstellen van een voorontwerpbestemmingsplan. Het voorontwerpbestemmingsplan bestaat uit een kaart waarop is aangegeven welke bestemming voor een bepaalde locatie geldt. In de regels die een onderdeel vormen van het bestemmingsplan, staat verder aangegeven waarvoor de gronden gebruikt mogen worden en welke bebouwing is toegestaan.

Het voorontwerpbestemmingsplan zal te zijner tijd ter inzage worden gelegd en via de gemeentelijke website digitaal raadpleegbaar zijn. Daarbij wordt iedereen in de gelegenheid gesteld een reactie te geven op het plan. Het streven is om aan het eind van het tweede kwartaal het voorontwerpbestemmingsplan ter inzage te leggen.

Via berichtgeving op de website en in de gemeenterubriek in De Langstraat wordt u op de hoogte gehouden van de planning over het bestemmingsplan.