College Bescherming Persoonsgegevens


PERSBERICHT College bescherming persoonsgegevens (CBP) Paginatitel

Site 'beoordeelmijnleraar' aangepast na ingrijpen CBP

Paginaintro
12 februari 2008

De houder van de site www.beoordeelmijnleraar.nl heeft zijn site aangepast na onderzoek van het College bescherming persoonsgegevens (CBP). Op de site worden de naam, werkplek en beoordelingen over leraren vastgelegd die vervolgens 24 uur per dag voor de hele wereld toegankelijk waren. Deze werkwijze had zeer negatieve gevolgen voor de persoonlijke levenssfeer van leraren, temeer omdat de beoordelingen hoog scoorden in internetzoekmachines. Het CBP heeft naar aanleiding van klachten onderzoek gedaan naar de rechtmatigheid van de publicatie van persoonsgegevens van leraren via deze site. In de voorlopige bevindingen oordeelde het CBP dat de site op meerdere punten onrechtmatig was. Na ontvangst van de voorlopige bevindingen heeft de websitehouder de site aangepast. Zo is de toegang tot de namen en andere persoonsgegevens van leraren beperkt tot personen die tot de school van de leraar behoren en moet een bezoeker van de site zich registreren om persoonsgegevens te kunnen bekijken. Ook heeft de websitehouder de namen van leraren laten verwijderen uit de drie grote zoekmachines en de site aangepast waardoor zoekmachines ook in de toekomst de gegevens niet indexeren. Na bestudering van de aanpassingen concludeert het CBP dat de eerder geconstateerde onrechtmatigheden zijn weggenomen. De websitehouder moet wel alle verzoeken van leraren tot verwijdering van hun gegevens inwilligen.

Downloadinhoud

Lees de definitieve bevindingen
Lees de 'Richtsnoeren voor publicatie van persoonsgegevens op internet'

Paginainhoud

De site www.beoordeelmijnleraar.nl nodigde jongeren uit om namen van leraren op te geven en hen te beoordelen met een cijfer en kwalificaties in een vrij tekstveld. Iedereen kon anoniem beoordelingen publiceren die vervolgens wereldwijd toegankelijk waren. De site scoorde goed in internetzoekmachines, waardoor de beoordeling vaak als eerste zoekresultaat zichtbaar werd na intypen van een naam van een leraar op een zoekmachine. De websitehouder had twee klachten van leraren naast zich neergelegd. Het CBP heeft een onderzoek ingesteld en in zijn voorlopige bevindingen geoordeeld dat de site onrechtmatig was. Naar aanleiding hiervan heeft de websitehouder de site aangepast. Zo zijn alle gegevens over de klagers verwijderd, is de toegang tot persoonsgegevens van leraren beperkt tot personen die naar eigen zeggen tot de school behoren waar de leraar werkzaam is en zijn de namen verwijderd van de overzichten op de homepage. Ook heeft de websitehouder de namen van leraren laten verwijderen uit de drie grote zoekmachines en een 'robots exlusion protocol' gehanteerd waardoor de gegevens over de leraren ook in de toekomst niet meer worden geïndexeerd.

Publicatie van persoonsgegevens op internet kan mensen jarenlang achtervolgen. Zeker onjuiste of verouderde gegevens kunnen grote schade berokkenen aan iemands belangen, goede naam of maatschappelijke mogelijkheden. Persoonsgegevens moeten daarom zorgvuldig worden verwerkt, juist op internet. Op grond van de Wet bescherming persoonsgegevens moeten persoonsgegevens online op dezelfde zorgvuldige wijze worden verwerkt als off line. Ieder die persoonsgegevens publiceert op internet moet in beginsel voldoen aan de eisen die de wet stelt. Het CBP heeft in december 2007 richtsnoeren uitgebracht waarin de verplichtingen voor websitehouders en de rechten van burgers worden toegelicht. Deze richtsnoeren vormen voor het CBP de leidraad voor handhavende activiteiten gericht op internetsites. De toezichthouder kan niet alle internetzaken behandelen en maakt daarom keuzes aan de hand van een aantal criteria.


Noot voor de redactie,

College Bescherming Persoonsgegevens