Olympische Winterspelen Vancouver over 1 jaar van start

11/02/2009 16:37

Ambassade van Canada

Op 12 februari 2009, over 1 jaar, gaan in het Canadese Vancouver de Olympische Winterspelen van start. Ze vinden plaats in en rond de stad Vancouver en de wintersportplaats Whistler, gelegen aan de kust van de provincie British Columbia.

Het slogan van het organiserend comité in Canada, VANOC, is "To touch the soul of the nation and inspire the world by creating and delivering an extraordinary Olympic and Paralympic experience with lasting legacies".

Vancouver en Whistler

De wedstrijden worden gehouden in twee steden, Vancouver en Whistler. Het ijshockey, schaatsen, curling, kunstrijden, shorttrack, freestyleskiën en snowboarden vinden plaats in en rond Vancouver. Daar ligt ook het Olympisch dorp, het mediacentrum en het BC Place Stadium, waar de openings- en sluitingsceremonie wordt gehouden. In en rond Whistler worden de overige skisporten en het bobsleeën georganiseerd.

Schaatsen

Voor Nederland - maar ook voor Canada - zal vooral de Olympic Oval, waar de schaatswedstrijden plaatsvinden, van belang zijn. De nieuwe hal in Richmond, ten zuiden van Vancouver, werd eind vorig jaar geopend. Bij de bouw van de hal werd, net als bij de overige accomodaties, veel aandacht besteed aan duurzaam bouwen. Het Nederlandse ingenieursbedrijf DHV was nauw bij de bouw betrokken.

Olympische vlam

Op 30 oktober 2009 arriveert de olympische vlam uit Turijn op Victoria Island bij Vancouver, aan de Canadese westkust. Daar begint de fakkel aan een rondreis door Canada, via het hoge noorden en het uiterste oosten, die 45.000 km beslaat.

Veel bezoekers en pers verwacht

In Vancouver verwacht men volgend jaar ruim 5000 atleten uit ruim 40 deelnemende landen. Er komen zo'n 10.000 journalisten en men hoopt op 3 miljard televisiekijkers. Een maand na de spelen vinden op dezelfde locaties de Paralympics plaats.

Olympische spelen in Canada

Het is de derde keer dat de Olympische Spelen in Canada worden georganiseerd. In 1988 vonden in Calgary de winterspelen plaats en in 1976 in Montreal de zomerspelen.

Receptie

Op 5 maart 2009 organiseert de Canadese Ambassade op de officiële residentie van de Canadese Ambassadeur in Wassenaar een receptie over de winterspelen voor genodigden.

Website

Informatie over Vancouver 2010 vindt u op www.vancouver2010.com





http://www.vancouver2010.com