Gemeente Hoogezand-Sappemeer

Leren over verkeer en veiligheid in truck en theater (persbericht 005, 2009)

Verkeersdag 2009 voor 350 basisschoolleerlingen.| Op donderdag 12 februari organiseert de gemeente Hoogezand-Sappemeer de Verkeersdag 2009 voor de basisscholen. Veilig Verkeer Nederland, afdeling Hoogezand-Sappemeer, voert dit uit. Ongeveer 350 kinderen van 6 verschillende basisscholen leren in en om een echte vrachtwagen over de gevaren van vrachtautos in het verkeer. Daarnaast krijgen zij inzicht hoe ze veilig naar school kunnen door middel van de interactieve toneelvoorstelling Smok en wegweezn. Om 8.40 uur opent wethouder Frans Luijckx de Dodehoekspiegeltruc op de parkeerplaats bij Sportcentrum de Kalkwijck en om 9.50 uur opent hij het interactieve toneelstuk in het activiteitencentrum aan de Laan van de sport 5.

De gemeente Hoogezand-Sappemeer is actief daar waar het gaat om de verkeersveiligheid te verbeteren. Enerzijds doet de gemeente dit door infrastructurele werken te verbeteren. Anderzijds organiseert de gemeente activiteiten om daarmee aandacht te besteden aan de gedragskant van verkeersonveiligheid. Hierbij richten we ons met verschillende activiteiten op verschillende doelgroepen, waaronder basisscholieren.

De Dodehoekspiegeltruck

De Chauffeurs Vereniging Friesland heeft een belangrijk scholingsproject opgezet. In de vrachtauto worden 11 gevaarlijke situaties bekeken die te maken hebben met grootverkeer (vrachtauto, bus, trein), zoals de dodehoek en het vlak voor een bus oversteken. Kinderen wordt geleerd alert te zijn op de risico's die dit met zich mee brengt en ook welke beperkingen de chauffeurs van dergelijk groot materieel kennen, zoals de dode hoek. Dit laatste wordt ook nog eens met de vrachtauto zelf gedemonstreerd.

Toneelstuk `Smok en wegweez'n'

`Smok en wegweez'n' is een "stop motion" voorstelling. Dit houdt in dat het toneelstuk wordt gestopt als de kinderen het niet eens zijn met wat de acteurs doen. Ze steken hun vinger op, het spel wordt dan gestopt en het kind krijgt de ruimte om zijn mening te geven. Vervolgens spelen de acteurs "achterwaarts" terug tot het punt waarop het nog goed ging. Vanaf dit punt wordt er weer vooruit gespeeld met de aanbevelingen van het kind.

De voorstelling leert de kinderen over de verkeersonveilige situaties die vaak ontstaan rondom hun school bij het halen en brengen. Onderwerpen waar aandacht aan besteed wordt, zijn onder andere: de wijze van parkeren, haast en tussen de auto's door oversteken. Voor de voorstelling ontvangen de klassen een lesbrief, waarmee de kinderen worden voorbereid op `Smok en wegweez'n'.

dodehoekspiegel...