Gemeente Zoetermeer

Picasso Lyceum onthult kunstwerk

In het Picasso Lyceum onthult cultuurwethouder Pieter Smit donderdag 12 februari het kunstwerk RIF. Het zitobject van het ontwerpduo Tejo Remy en René Veenhuizen komt op het Dakplein, een multifunctionele plek voor de leerlingen. Het zitobject is uitgevoerd in het duurzame accoyahout.

Accoya is een naaldhoutsoort die is geïmpregneerd met azijnzuur. Daardoor krijgt het hout de eigenschappen van tropisch hardhout. Het komt uit duurzaam bosbeheer en is 100% recyclebaar.

De uitvinding (deze wijze van verduurzamen van hout) is al van 1920. Toen werd in een laboratorium al zacht hout verduurzaamd met een zuur: azijnzuuranhydride. Bijna een eeuw later is deze vondst goed om er het Ei van Columbus mee te winnen, een van de belangrijkste duurzaamheidsprijzen van Nederland.

Beide kunstenaars hadden al enkele projecten op naam staan, bijvoorbeeld de melkflessenlamp (12 glazen melkflessen die in een rechthoek zijn opgehangen). Zie ook www.remyveenhuizen.nl. De school is zo tevreden met het constructieprincipe, dat men zelf besloten heeft aanvullende items te laten ontwerpen, zoals prullenbakken.

Deze kunstopdracht is in het kader van de percentageregeling voor beeldende kunst in de openbare ruimte. Dergelijke opdrachten worden begeleid door een speciale commissie van deskundigen, zoals hier, in samenspraak met de projectarchitect Eric de Geus van Ector-Hoogstad Architecten, directievoorzitter Rien Schenk van de Scholen Combinatie Zoetermeer en enkele docenten en leerlingen van het Picasso Lyceum.