Tijdelijke arbeidsmigratie als aanvullend instrument

10/02/2009 15:03

Adviescommissie v. Vreemdelingenzaken

Nederland kan tijdelijke arbeidsmigratie als aanvullend instrument overwegen om de gevolgen van vergrijzing op te vangen. Dat stelt de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) in het vandaag verschenen briefadvies Tijdelijke arbeidsmigratie en de samenhang met ontwikkelingssamenwerking.

Donderdag 12 februari staat een Algemeen Overleg in de Tweede Kamer gepland over de gezamenlijke beleidsnotitie 'Migratie en ontwikkeling' van de staatssecretaris van Justitie en de minister voor Ontwikkelingssamenwerking. De ACVZ heeft de staatssecretaris van Justitie derhalve vandaag al een briefadvies overhandigd waarin de hoofdlijnen van het ACVZ-advies zijn samengevat. Begin maart verschijnt het volledige advies.

Eerst nationale inspanning

Een mogelijk tekort op de arbeidsmarkt (2015-2035) door onder andere de vergrijzing kan voor een groot deel met nationale (beleids-)inspanningen opgelost worden. Daarbij zijn mogelijke instrumenten: - hogere arbeidsparticipatie; - hogere arbeidsproductiviteit;


- en het beter laten aansluiten van onderwijs op de arbeidsmarkt.

Ook is het volgens de ACVZ relevant om waar mogelijk productie naar elders te verplaatsen zodat arbeidskracht vrijkomt voor die sectoren waar dat het meest nodig is (infrastructuur, zorg, bouw, onderwijs, horeca).

Tijdelijke arbeidsmigratie als aanvullende maatregel

Naast de nationale inspanningen zou tijdelijke arbeidsmigratie als aanvullend instrument nuttig kunnen zijn. Daarbij zijn de volgende drie overwegingen voor de ACVZ van belang:


- de tijdelijkheid van tijdelijke arbeidsmigratie staat centraal; de terugkeer zal, hoe problematisch dat ook is, moeten worden gegarandeerd


- waar het gaat om bijvoorbeeld arbeidsvoorwaarden kan aan het beginsel van gelijke behandeling niet worden getornd;


- de huidige financiële crisis en de recessie die daar een gevolg van is dwingen tot reflectie; niettemin moeten de mogelijkheden van langdurige tijdelijke arbeidsmigratie als arbeidsmarktinstrument voor de periode vanaf ongeveer 2015 worden bestudeerd en op bruikbaarheid getoetst.

Kader

Voor de planning en uitvoering vàn en voor het toezicht óp tijdelijke arbeidsmigratie is een gedegen organisatorisch en juridisch kader nodig. De ACVZ is van mening dat het initiatief voor tijdelijke migratie in beginsel bij de markt moet liggen. De overheid moet de voorwaarden scheppen om het uitnodigen van tijdelijke arbeidsmigranten mogelijk te maken. Dit omvat uiteraard ook de terugkeer. Het advies geeft aanzetten voor het opzetten van het daarvoor benodigde privaat-publiek samenwerkingsverband.

Een 'vraaggestuurd' systeem heeft de voorkeur. Vanwege uiteenlopende belangen is samenwerking tussen werkgevers, overheid en vakbonden ook op dit onderwerp noodzakelijk. Belangrijk is een (half-)jaarlijkse analyse van de migratiestromen. Daarnaast is het zaak regelmatig na te gaan hoe andere EU-lidstaten met deze problematiek omgaan.





http://www.acvz.com