Gemeente Echt-Susteren


Gemeenteraad vergadert op 12 februari

Op donderdag 12 februari om 19:00 uur vergadert de gemeenteraad van Echt-Susteren. U kunt deze openbare vergadering bijwonen vanaf de publieke tribune. Ook is de vergadering live te volgen via de lokale televisie en radio.

Agenda


1. Opening en mededelingen

De raadsvergadering wordt door de voorzitter officieel geopend met een gebed. Daarna heeft de voorzitter de gelegenheid enkele mededelingen van huishoudelijke aard te doen.


2. Voorstel tot vaststelling van de definitieve agenda

De raad wordt voorgesteld de agenda voor deze vergadering definitief vast te stellen.


3. Voorstel tot vaststelling van de besluitenlijst van de raadsvergadering d.d. 18 december 2008

Alle besluiten die de raad in een raadsvergadering neemt, worden genoteerd op een besluitenlijst. Deze besluitenlijst stelt de raad in de eerstvolgende vergadering vast. De raad wordt nu voorgesteld de besluitenlijst van de raadsvergadering van 18 december vast te stellen.


4. Voorstel betreffende het financiële jaarverslag 2007, de begroting 2009 en het jaarverslag 2007-2008 van de Stichting ProoSes, alsmede de (her)benoeming van bestuursleden

Stichting ProoSes bestuurt de openbare scholen in Echt-Susteren. Volgens de wet moeten de begroting en de jaarrekening van deze stichting aan de gemeenteraad ter goedkeuring worden voorgelegd. Ook moet de benoeming van bestuursleden ter instemming aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Het college heeft dit voorbereid en vraagt de raad nu het financieel jaarverslag 2007, de begroting 2009 en het jaarverslag 2007-2008 van de stichting ProoSes goed te keuren en in te stemmen met de benoeming van 4 bestuursleden.


5. Voorstel tot vaststelling van de Ontwerp Strategische Visie 2020

In september 2008 heeft de gemeenteraad besloten een toekomstvisie voor Echt-Susteren te gaan maken onder het motto "waar wil de gemeente staan in 2020". Deze Strategische Visie 2020 is gereed. Het college vraagt nu de gemeenteraad de visie vast te stellen en het college de opdracht te geven deze in overleg met de kernen verder uit te werken.


6. Voorstel tot vaststelling van de Verordening langdurigheidstoeslag 2009

Mensen die langdurig een laag inkomen hebben, kunnen recht hebben op een langdurigheidstoeslag. Dat betekent dat ze jaarlijks een toelage krijgen, die ze kunnen sparen voor onverwachte uitgaven. Tot 1 januari 2009 was de langdurigheidstoeslag landelijk geregeld. Vanaf 1 januari 2009 is elke gemeente zelf hiervoor verantwoordelijk. Het college heeft een verordening over deze langdurigheidstoeslag voorbereid en vraagt nu de raad deze verordening vast te stellen.


7. Voorstel tot vaststelling van het Beleidsplan Re-integratie 2009

De gemeente Echt-Susteren vindt dat de uitkering alleen bedoeld is voor mensen die niet kunnen werken. Mensen die nog geen werk hebben of weer aan het werk moeten gaan, worden door de gemeente geholpen via het re-integratiebeleid. Het college maakt elk jaar een nieuw beleidsplan re-integratie en stelt de raad nu voor het re-integratiebeleidsplan 2009 vast te stellen.


8. Voorstel tot vaststelling van de Afstemmingsverordening wwb 2009

Personen die een uitkering ontvangen in het kader van de wet werk en bijstand en zich niet aan regels van die uitkering houden, kunnen een afstemming krijgen. Dat wil zeggen dat ze minder uitkering krijgen omdat ze zich niet aan de regels hebben gehouden. De gemeente heeft in een verordening vastgelegd welke afstemmingen onder welke omstandigheden mogen of moeten worden opgelegd. Het college vindt dat deze verordening op enkele punten moet worden aangepast en stelt de raad nu voor deze aanpassingen door te voeren.


9. Voorstel tot het nemen van een voorbereidingsbesluit ten behoeve van de ontwikkeling van vestiging van een productiegerichte paardenhouderij aan de Swaantjesweg / Maasbrachterweg te Berkelaar

In een bestemmingsplan is beschreven waar welke bebouwing en welke activiteiten zijn toegestaan. Als de gemeente een bestemmingsplan aan wil passen en dit plan ouder is dan 10 jaar, moet de gemeenteraad eerst een voorbereidingsbesluit nemen. De gemeente wil de vestiging van een productiegerichte paardenhouderij aan de Swaantjesweg / Maasbrachterweg in Berkelaar mogelijk maken. Het bestemmingsplan is ouder dan 10 jaar en moet worden aangepast, dus moet de raad eerst een voorbereidingsbesluit nemen. Het college stelt de raad nu een voorbereidingsbesluit te nemen voor deze locatie.


10. Voorstel tot het nemen van besluiten over 2 bezwaarschriften ten het raadsbesluit tot toepassing van de wet voorkeursrecht gemeenten

In het kader van het Dorpsontwikkelingsplan St.Joost is de gemeente van plan in Sint Joost woningen te bouwen in gebied De Kamp/Op de Bom. Omdat de gemeente nog niet alle gronden in het gebied in eigendom heeft en wil voorkomen dat projectontwikkelaars alle gronden opkopen, heeft de gemeenteraad besloten gebruik te maken van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg). Dit betekent dat als grondeigenaren in het gebied hun perceel willen verkopen, ze dit eerst aan de gemeente moeten aanbieden. 2 grondeigenaren hebben bezwaar gemaakt tegen het besluit van de raad. Het college stelt de raad nu voor een besluit te nemen over de 2 ingediende bezwaren.


11. Voorstel tot vaststelling van de exploitatiebegroting 2008 van bedrijventerrein De Berk I (inclusief begrotingswijziging nr 4 van 2009)

Bedrijventerrein De Berk is een project dat de gemeente al jarenlang in eigen beheer uitvoert. Elk jaar wordt bekeken of de uitgaven en inkomsten op dit project volgens een exploitatiebegroting (financiële planning) plaatsvinden. Indien dat niet het geval is of bijvoorbeeld de prijzen voor de uitgifte van bedrijfspercelen worden verhoogd moet de exploitatiebegroting worden aangepast. Het college stelt de raad nu voor in te stemmen met een nieuwe exploitatiebegroting voor bedrijventerrein de Berk I.


12. Voorstel tot instemmen met burenhulpovereenkomsten betreffende wederzijdse ondersteuning bij brand en hulpverlening met de gemeente Waldfeucht, Selfkant en Maaseik c.a.

De gemeente Echt-Susteren, de Duitse gemeenten Waldfeucht en Selfkant en de Belgische gemeente Maaseik willen elkaar graag helpen als er zich bijvoorbeeld grootschalige branden in het grensgebied voordoen. De afspraken die deze gemeenten over deze ondersteuning maken, worden vastgelegd in burenhulpovereenkomsten. Het college heeft deze overeenkomsten voorbereid en stelt nu de raad voor akkoord te gaan met deze overeenkomsten.


13. Voorstel betreffende bestuursopdracht Gebiedsvisie Susteren

De gemeenteraad heeft in oktober 2008, na het centrumplan Susteren te hebben stilgelegd, het college de opdracht gegeven na te gaan welke ontwikkelingen in het centrum van Susteren wel of niet mogelijk en haalbaar zijn. Het college heeft dit gedaan en stelt de raad nu voor een gebiedsvisie voor Susteren vast te stellen en het college de opdracht te geven deze visie verder uit te werken. Om deze uitwerking mogelijk te maken wordt de raad ook gevraagd een voorbereidingskrediet van EUR 500.000 beschikbaar te stellen.


14. Voorstel tot vaststelling van begrotingswijziging nr. 2 van de begroting 2009 (EUR 150.000 uit reserve Wegen voor herinrichting kruispunt Wilhelminalaan-Rijksweg-Echterstraat)

Voor de herinrichting van het kruispunt
Wilhelminalaan-Rijksweg-Echterstraat is een verkeersregelinstallatie volgens het college niet voldoende. Op het kruispunt moeten ook voorsorteervakken worden gemaakt. Dit kost EUR 150.000 extra. Deze kosten staan niet op de begroting 2009. Het college stelt de raad nu voor de begroting 2009 te wijzigen door EUR 150.000 extra ter beschikking te stellen voor het kruispunt
Wilhelminalaan-Rijksweg-Echterstraat en deze kosten te dekken uit de Reserve Wegen.


15. Voorstel betreffende controleprotocol 2008

De financiële administratie van de gemeente wordt elk jaar gecontroleerd door de accountant. Het controleprotocol is de opdracht die de raad aan de accountant verstrekt om de controle uit te voeren. Het college heeft het controleprotocol voorbereid en stelt de raad nu voor dit protocol vast te stellen.


16. Voorstel tot vaststelling van de jaaragenda 2009

Het college heeft een inventarisatie gemaakt van de onderwerpen die het in 2009 graag aan de raad en de raadscommissies wil voorleggen. Het college stelt de raad nu voor deze planning vast te stellen.


17. Ingekomen stukken

De gemeenteraad ontvangt brieven van burgers en externe organisaties en informatie van het college. Deze worden allemaal voor de raad ter inzage gelegd. Voor elke raadsvergadering worden deze stukken verzameld en op een lijst gezet, zodat de raad officieel kennis kan nemen van de lijst van ingekomen stukken.


18. Sluiting

De vergadering wordt door de voorzitter officieel gesloten met een gebed.

De stukken liggen vanaf vrijdag 30 januari tijdens kantooruren, ter inzage in het gemeentehuis Nieuwe Markt 55 te Echt. In deze periode is op verzoek de gelegenheid de vorige raadsvergadering te beluisteren. De agenda met de diverse raadsvoorstellen ligt tevens ter inzage in de leeszalen Echt, Pey, Koningsbosch, Susteren, Nieuwstadt en Roosteren.

De agenda, alle raadsvoorstellen en conceptbesluiten en alle digitaal beschikbare bijlagen kunt u ook via de website van de gemeente bekijken: www.echt-susteren.nl.

Voor vragen of informatie over de raadstukken kunt u contact opnemen met de griffie, Martijntje Hermans of Belinda Bakkes, telefoon: 0475 - 478 478.