Gemeente Montferland

Achterhoekse gemeenten gaan duurzaam inkopen

Op 12 februari aanstaande ondertekenen wethouders milieu of inkoop van de Achterhoekse gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst en Oude-IJsselstreek de deelnameverklaring van het Programma Duurzaam Inkopen van de Rijksoverheid. Daarmee spreken ze de ambitie uit serieus werk te maken van duurzaam inkopen. De andere vier Achterhoekse gemeenten; Doetinchem, Montferland, Oost Gelre en Winterswijk hebben deze verklaring al eerder ondertekend. Bij het inkopen van producten en diensten gaan de gemeenten structureel aandacht besteden aan de duurzaamheid van hun inkopen. Zij gaan na-drukkelijk letten op milieu-, sociale aspecten en eerlijke handel.

De acht Achterhoekse gemeenten hebben gezamenlijk beleid opgesteld voor duurzaam inkopen. In het vervolg wegen de gemeenten duurzaamheidsaspecten mee bij hun inkopen en aanbestedingen. Ze gaan stapsgewijs hun inkoop- en aanbestedingsbeleid verduurzamen, waarbij ze streven om in 2010 75% duurzaam in te kopen en 100% in 2015.

Inkoopvolume
Als gemeente hebben wij een belangrijke voorbeeldfunctie, aldus wethouder Kok. De Nederlandse overheden geven gezamenlijk jaarlijks zo`n 40 miljard euro uit aan inkopen, variërend van kantoormeu-bels tot aan de bouw van een nieuwe bibliotheek. Vanwege dit grote inkoopvolume kunnen de overhe-den met duurzaam inkopen een belangrijke bijdrage leveren aan de verkoop van producten en diensten van bedrijven die duurzaam produceren. De Achterhoekse gemeenten kopen al een deel duurzaam in. Zo kopen wij voor 100% groene stroom in. Wij kunnen echter nog beter. Deelname aan het programma Duurzaam inkopen ondersteunt ons daarbij. Duurzaam inkopen is een kwestie van doen. Er zijn tegen-woordig voldoende duurzame producten te koop. Met dit initiatief hopen de wethouders dat burgers ook volgen en de vraag naar duurzaam geproduceerde producten toeneemt.

Programma Duurzaam Inkopen
Het Programma Duurzaam Inkopen ondersteunt en adviseert de gemeenten bij de uitvoering van duur-zaam inkoopbeleid. Een aantal concrete voorbeelden van duurzaam inkopen zijn onder meer de aanschaf van schone autos, energiezuinige apparatuur en duurzaam FSC hout in bouwprojecten. Het rijkspro-gramma wordt uitgevoerd door de organisatie SenterNovem. Het programma geeft voor de diverse pro-ductgroepen aan op welke manier de inkoop milieuvriendelijker en rechtvaardiger kan plaatsvinden. Zie voor verdere informatie www.senternovem.nl/duurzaaminkopen