Provincie Overijssel

IJsseldelta centraal in `Nationale Landschappen' van de NCRV

molenkolk.jpg (483 Kb)

De IJsseldelta is zo bijzonder omdat het feitelijk Nederland in het klein is. In deze aflevering van 'Nationale Landschappen' laat Jos Mooijweer van de IJsselacademie de bijzonderheden zien van het Kampereiland met zijn terpboerderijen en kromme lijnen, en de mathematisch aangelegde Mastenbroekpolder uit 1364.

Huisterpen en kreekruggen
In 2004 heeft de overheid twintig Nationale Landschappen aangewezen. Dit zijn gebieden met elk een unieke combinatie van landschapskwaliteiten, zoals de flora en fauna, de bebouwing of het reliëf. Nationaal Landschap IJsseldelta is één van deze landschappen vanwege de grote mate van openheid, de oudste rationele, geometrische verkaveling en het reliëf in de vorm van huisterpen en kreekruggen.

Kolken
De IJsseldelta is een prachtige zoetwaterdelta en heeft unieke natuur- en cultuurhistorische waarden. De geschiedenis van de IJsseldelta hangt sterk samen met de vroegere welvaart van de Hanzesteden Hasselt en Kampen. De IJssel en de Zuiderzee waren belangrijke transportaders en zorgden voor welvaart. Maar het water zorgde niet alleen voor voorspoed. Regelmatig brak de zee door de Kamperzeedijk. Deze dijk kronkelt nu - eeuwen later - nog steeds langs de vele kolken die zijn ontstaan na deze dijkdoorbraken.

Kamper Kogge
Tot nu toe is het gelukt om het bijzondere landschap voor het grootste deel te behouden. Mooijweer is er van overtuigd dat als men zorgvuldig met het landschap om blijft gaan, iedereen over 200 jaar nog steeds kan genieten van Nationaal Landschap IJsseldelta. De aflevering laat nog een aantal andere prachtige cultuurhistorische beelden zien. Zo hijst de Kamper Kogge de zeilen en worden de museumboerderij op het Kampereiland en de oude waterkering bij Hasselt bezocht.

Uitzending
Ook benieuwd naar dit bijzondere stukje Nederland? De uitzending over Nationaal Landschap IJsseldelta is donderdag 12 februari te zien om 19.55 op Nederland 2, bij de NCRV.