Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht
19-1-2009

Exposorium Vrije Universiteit
Tentoonstelling Bureaucratica
Foto's Jan Banning

Bureaucratica geeft een fascinerend beeld van de ambtenarij wereldwijd. Dit project van fotograaf Jan Banning en publicist Will Tinnemans is voor het eerst te zien in Amsterdam op de Vrije Universiteit van 12 februari tot 30 maart 2009.

Op de foto's zien we anonieme ambtenaren achter hun bureau die samen de radertjes in de organisatie van een staat vormen. Het idee is geworteld in een fascinatie voor de onverstoorbaarheid waarmee tientallen miljoenen ambtenaren wereldwijd de overheidsapparaten draaiende houden. Wie zijn ze? Hoe ziet het kantoor van een ambtenaar eruit in Frankrijk of Bolivia? Wat hangen Chinese of Liberiaanse ambtenaren aan de muur? Wat is de aanblik van een politiebureau op het Siberische platteland?

Fotograaf Jan Banning en publicist Will Tinnemans bezochten honderden ambtenaren over de hele wereld. Ze tonen de bureaucratie zoals de gemiddelde burger haar aantreft. Voor de rechtsstaat is iedereen gelijk, maar om die gelijkheid te bereiken, bestookt de overheid ons met objectieve criteria, protocollen en procedures.

Het bureau verandert mensen in functionarissen en dwingt een indeling af: de wereld vóór en de wereld áchter het bureau. Vóór het bureau staat de burger met zijn verzoek, erachter zit de ambtenaar die zijn macht baseert op ambtelijke richtlijnen. Ervóór staat De Mens, achter het bureau zit Het Apparaat. Vóór het bureau staat de uitzondering, erachter zit de regel.





Opening tentoonstelling : 12 februari 16.30 uur
Locatie: hoofdgebouw VU, hal begane grond t/o Facilitaire helpdesk Toegang: gratis
Openingstijden: Ma t/m vrij 9.00-22.30 uur, za 9.00-15.30 uur (bereikbaar met tram 5 en 51, halte De Boelelaan)