Rijksdienst voor archeologie, cultuurlandschap en monumenten


NOaA-lezingen en bijeenkomsten februari en maart 2009

14 januari 2009
Het programma van de NOaA-lezingen is iets gewijzigd ten opzichte van het oorspronkelijke programma. De lezingen van februari en maart zijn omgewisseld (!) en wat later op de ochtend gepland, zodat ook mensen van verder weg op tijd kunnen komen. Daarnaast wordt er in een extra ingelaste sessie een mogelijkheid geboden voor de bespreking van de Leidraad Proefsleuvenonderzoek, die digitaal ter inzage is op www.sikb.nl. Meer informatie kunt u binnenkort vinden via de website van de NOaA: www.noaa.nl en via de diverse aankondigingen.

12 februari 2009, 10.00-13.00: Neolithisering

De overgang van mesolithicum naar neolithicum is één van de perioden waarover nog veel kennis kan worden vergaard. Luc Amkreutz gaat in zijn promotieonderzoek dieper in op deze overgang, waarbij hij vooral kijkt naar discrepanties tussen vindplaatsen in de wetlands en drogere gronden. Als onderzoeksgebied staat vooral het Nederlandse rivierengebied centraal. Daan Raemakers zal in zijn NOaA-lezing ingaan op de nieuwe inzichten uit de recente opgravingen bij Swifterbant. Ondanks de kleinschaligheid van het veldonderzoek, zijn opvallende successen geboekt die een ander licht werpen op diverse facetten van de Swifterbantcultuur. Meer informatie volgt.

17 februari 2009, 13.30-16.30 (i.s.m. SIKB): Extra ingelaste NOaA-lezingen voor bespreking van de Leidraad Proefsleuvenonderzoek

Discussie en bespreking van de Leidraad Proefsleuven. Philip verhagen zal de Leidraad toelichten, waarna er alle ruimte wordt geboden voor discussie en kritiek op de voorliggende versie. Alle kritiek uit deze bijeenkomst kan nog verwerkt worden in de officiële versie. De Leidraad Proefsleuven is via www.sikb.nl ter inzage. Meer informatie over het programma via www.sikb.nl of www.noaa.nl.

12 maart 2009, 10.00-18.00 NOaA versie 1.0. Op naar de volgende versie!

Ter ere van de afronding van de eerste versie van de NOaA, wordt er bij de RACM een bijeenkomst georganiseerd voor de gehele beroepsgroep. De eerste versie zal feestelijk worden afgerond, maar er wordt op deze dag vooral ook vooruit gekeken. In diverse lezingen wordt de NOaA in een internationaal en regionaal kader geplaatst. Daarnaast wordt er ook in gegaan op de bruikbaarheid en toepasbaarheid van de NOaA bij individuele archeologische onderzoeken. Ten slotte wordt aan de aanwezigen gevraagd om de huidige versie van de NOaA te evalueren en mee te denken over de bruikbaarheid en de toekomst van de NOaA. Het beloofd een interactieve bijeenkomst te worden! Meer informatie volgt.