Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland


PERSBERICHT

Twijfels aan landelijke normen brandveiligheid na onderzoek Gammabrand

Doetinchem - 4 september 2008

De brand bij de Gammavestiging op 12 februari heeft zich veel sneller ontwikkeld dan op grond van berekeningen inzake brandveiligheid werd verwacht. Dat blijkt uit het technisch onderzoeksrapport naar de brand, dat uitgevoerd is door het Team BrandOnderzoek (TBO) uit Apeldoorn. Burgemeester Herman Kaiser van Doetinchem brengt samen met de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) de conclusies van het rapport over aan de Ministeries van VROM en BZK, en aan het landelijk netwerk Brandpreventie van de NVBR (vereniging voor brandweerzorg en rampenbestrijding). Op basis van dit rapport kan immers worden geconcludeerd dat mogelijk ook landelijke regelgeving moet worden aangescherpt.

Het TBO, de eerste van Nederland, is gespecialiseerd in het onderzoeken van het ontstaan van branden. Op basis van hun analyse van het ontstaan en het verloop van een brand, kunnen zij onder andere uitspraken doen over eventuele preventieve maatregelen.

Voor een pand van bepaalde afmetingen is in de bouwvergunning opgenomen dat er een Rook- en Warmteafvoerinstallatie geïnstalleerd moet worden. Deze RWA moet ervoor zorgen dat de brandweer bij een beginnende brand langere tijd in staat is om de brand van binnenuit te bestrijden. De brand bij de Gammabouwmarkt ontwikkelde zich onverwacht snel. Toen de brandweer arriveerde, had de brand zich al uitgebreid naar zo'n 2.500 vierkante meter, een grotere oppervlakte dan op basis van de berekeningen zou kunnen worden verwacht. Voor de brandweer was het toen geen optie meer het pand nog binnen te treden, temeer daar er geen mensen meer in het pand aanwezig waren. De brandweer concentreerde zich daardoor direct op het voorkomen van een verdere uitbreiding van de brand; een juiste beslissing volgens het onderzoeksrapport, want na 20 minuten stortten de betonnen dragers van het pand in. De RWA-installatie bleek niet het beoogde effect te hebben van het beheersbaar houden van de beginnende brand.

Het pand voldeed aan alle wettelijke bouw- en gebruikseisen inzake brandveiligheid, en dat is dan ook de reden dat er vragen zijn ontstaan over de onderbouwing van die eisen. De brand breidde zich immers sneller uit dan op grond van de aannames bij de vergunningverlening mocht worden verwacht. Dat geldt ook voor de verspreiding van de rook. Uit het onderzoek blijkt verder dat mogelijke effecten van licht ontvlambare stoffen bij een brand niet in de berekeningen voor een RWA-installatie zijn meegenomen. Deze berekeningen zijn uitgevoerd door een daarin gespecialiseerd en gecertificeerd bureau, en overgenomen door de brandweer.

In het onderzoeksrapport van TBO worden nu grote vraagtekens geplaatst bij de gebruikte rekenmethoden, die tot nu toe algemeen geaccepteerd waren als middel om preventiemaatregelen uit te werken. Burgemeester Kaiser wil dan ook op korte termijn laten nagaan, op welke plaatsen elders in Doetinchem de risico's en preventiemaatregelen met deze rekenmethoden zijn ingeschat.