Ingezonden persbericht


Partij voor het Noorden

Eindelijk aandacht voor Landsdeel Noord en noordelijk parlement

Partij voor het Noorden juicht start van discussie toe

CDA-Gedeputeerde Sjoerd Galama uit Fryslân kondigt, in de Leeuwarder Courant van woensdag 11 februari, j.l. , de start aan van een discussie over een nauwer samengaan van Groningen, Fryslân en Drenthe. Aan de ene kant ontstaan er grotere en ook minder gemeentes, waardoor een provinciale overkoepeling minder noodzakelijk wordt en aan de andere kant bemoeit de centrale overheid zich veel te veel met zaken die het Noorden best zelf kan regelen. En inderdaad, een landsdeel Noord met een verdere decentralisatie van taken en bevoegdheden vanuit Den Haag naar dat nieuwe niveau, maakt dat we een stuk macht van Den Haag naar het Noorden toetrekken. Wij krijgen het meer zelf voor het zeggen. Ook enkele taken die nu bij de provincies liggen, zoals bijvoorbeeld de Jeugdzorg, kunnen mogelijk beter bij de gemeenten ondergebracht worden.

Het bestuur van dat nieuwe Landsdeel Noord kan zich naast haar landsdelige taken mogelijk ook meer verstaan met de aangrenzende Duitse regio's, zoals Ostfriesland en Emsland en misschien nog iets verder, bijvoorbeeld tot en met Oldenburg. "Daar valt, naast onze relaties met de Randstad, nog een wereld te winnen", aldus Statenlid Zanen. "Misschien kunnen we op den duur samen wel uitgroeien tot een echte Europese regio."

Galama meent dat het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN), 'ín lêstich ferbân' is. Hij is dus op zoek naar een betere vorm. De huidige constructie van het Algemeen Bestuur van het SNN bestaat uit een indirect gekozen parlement, met vanuit alle fracties uit de drie Provinciale Staten een vertegenwoordiger. Bij stemmingen is voorzien in een gewogen stemming, waarbij het aantal Statenleden in de eigen Staten bepalend is voor het gewicht van de stem van elk AB-lid. Dat is inderdaad niet ideaal, maar ook weer niet zo raar. Momenteel heerst er wat onvrede over de huidige bestuursconstructie. De Partij voor het Noorden is voorstander van directe, noordelijke verkiezingen. Dan hebben we ons eigen noordelijke parlement. Die kan de last van nieuwe taken en bevoegdheden dan ook inderdaad beter dragen. Misschien moet de discussie over een dergelijke ontwikkeling goed geleid worden. Aan onze noordelijke universiteit hebben we flink wat staatsrechtgeleerden die daarbij kunnen helpen.

Groningen, 11 februari 2009