Ingezonden persbericht


Persbericht bekendmaking nominaties Delta Water Award

Wanneer: 11 februari 2009, 15.30 uur
Waar: Aquaterra in de Rai Amsterdam

Jong talent bedenkt 'Deltawerken van de toekomst'

Startschot eindrace Delta Water Award door Karla Peijs

Op Aquaterra in Amsterdam maakte de Zeeuwse commissaris van de Koningin Karla Peijs bekend welke teams van jong talent verder mogen strijden om de Delta Water Award. Voor deze nieuwe competitie hebben studenten en young professionals van universiteiten en ingenieursbureaus hun krachten gebundeld. Zij werden uitgedaagd om hét innovatieve idee te bedenken voor de delta van de toekomst. Maar liefst twintig teams kwamen met vernieuwende ideeën, zes daarvan mogen hun projectidee verder uitwerken met kans op uitvoering door de Provincie Zeeland en haar partners. Het gaat om een idee voor duurzame mosselkweek aan de Zeeuwse kust, drie projecten die - ieder op eigen wijze - water en getij koppelen aan ecologie, recreatie en economie, een voorstel tot nieuwe vormen van energiewinning met multifunctioneel gebiedsgebruik en een verassend plan om polders mee te laten groeien met de stijgende zeespiegel. (zie aan het einde van dit persbericht het overzicht van de genomineerde teams, een samenvatting van hun voorstellen en de lijst van alle ingeschreven teams. De volledige projectideeën zijn te downloaden op www.deltawateraward.com)

Vertegenwoordigers van de geselecteerde teams namen trots de felicitaties van Karla Peijs en de vakjury in ontvangst. Peijs benadrukte daarbij het belang van innovatieve ontwikkelingen voor het Zeeuwse Deltagebied. "Geweldig om te ervaren hoe Nederlands talent bruist van de innovatieve ideeën. Er is een stroming van denkkracht en creativiteit op gang gebracht die het nieuwe gezicht van het Zeeuwse Deltagebied straks mede zal bepalen. Wat me opvalt aan de inzendingen, is dat ze stuk voor stuk uitgaan van leven mét water, in plaats van de strijd ertegen. Kijkend naar de klimatologische ontwikkelingen die ons te wachten staan, zoals ook beschreven in het rapport Veerman, is dat de koers die we met elkaar moeten kiezen.' Jurylid Jan Stuip: 'De projectideeën zijn veelbelovend, maar de genomineerden zijn er hiermee natuurlijk nog niet. Nú komt het er voor de teams op aan om hun ideeën verder te concretiseren tot een uitvoerbaar en sterk projectvoorstel.'

Uitvoering
De genomineerde teams krijgen tot oktober de kans hun ideeën verder uit te werken. Hierbij krijgen ze vaktechnische ondersteuning vanuit de Delta Water Award organisatie en door wetenschappelijke B-sikprogramma's. Via de website www.deltawateraward.com zijn de genomineerde teams de komende maanden te volgen. Op 18 november wordt bekend gemaakt welk team de Delta Water Award in de wacht sleept. Gekoppeld aan de Award is een geldprijs van 15.000 euro, een reis naar een deltagebied elders in de wereld en ondersteuning om het plan daadwerkelijk tot uitvoering te brengen. De winnaars van de tweede en de derde prijs mogen rekenen op een geldbedrag van respectievelijk 10.000 en 5.000 euro. Naast de prijs van de vakjury wordt er op 18 november ook door scholieren een prijs uitgereikt: de ScholierenAward. Deze prijs bestaat uit een wel héél bijzonder schoolreisje door de Nederlandse Delta....

Delta Water Award
De Delta Water Award is een prestigieuze prijs voor jong talent met het sterkste innovatieve idee voor de toekomst van deltagebieden. De Delta Water Award is ingesteld om de aandacht te vestigen op de mogelijkheden die de Zuidwestelijke delta biedt als laboratorium voor Delta Studies. De prijs wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Zeeland, Hogeschool Zeeland, Roosevelt Academy, Delta NV, Rijkswaterstaat, Unie van Waterschappen, Stichting, Leven met Water, Waterschap Zeeuwse Eilanden en Zeeland Seaports. Dat gebeurt onder auspiciën van het Kennis Netwerk Delta Wateren (KNDW), waarin overheden, kennisinstellingen en bedrijfsleven hun krachten bundelen.

De zes genomineerde voorstellen:

'Tidal Economy'
ARCADIS, TU Eindhoven en RU Nijmegen

Plan in het kort De kracht van het getij energie laten leveren, natuur (doen) ontwikkelen, de recreatieve waarde van het gebied verhogen, nieuwe mogelijkheden bieden voor duurzame productie van zeegroenten, vis en schaaldieren en met technische ingrepen zorgen voor veiligheid. De eerste voorbeelden van toenadering tot het water zijn het getijdenpad en de getijdenterrasdijk. Het getijdenpad loopt door het getijdengebied om het fenomeen van dichtbij waar te nemen en te beleven. De getijdenterrasdijk is een dijk die in brede terrasvorm meerdere functies draagt. Zo biedt de dijk verhoogde veiligheid en kan er gewoond en gewerkt worden.

'Van zoute vijand naar zilte vriend'
CSO, CSO Milieuadviesbureau BV en CLM Onderzoek en Advies BV

Plan in het kort Duurzame veiligheid en landbouw garanderen door uitgekiende dijken te ontwikkelen. Met de aanleg van dijken is de natuurlijke sedimentatie gestopt, terwijl de zeespiegel steeg. Door de aanvoer van sediment naar land weer toe te staan, kunnen de polders mee groeien met de stijgende zeespiegel. Dit kan door het ontwikkelen van tandemdijken of door het toepassen van Shifting Cultivation. Een tandemdijk is een systeem met twee dijken waarbij sedimentatie zich concentreert in het tussendijkse gebied. Dit wordt regelmatig verspreid over het achterland, wat daardoor langzaam stijgt. Bij Shifting Cultivation zorgt een uitgekiend systeem van dijken voor gecontroleerde doorstroom van de Oosterschelde en de Noordzee naar het achterland.

'Delta energetic recreation'

OKRA landschapsarchitecten BV
Plan in het kort Nieuwe energievormen in het Zeeuwse landschap combineren met nieuwe vormen van recreatie, productie en ecologie. 'Bewegende' eilanden kunnen zorgen voor energiewinning, recreatie en voedselproductie. In gebieden met sterke getijdenstromen kunnen 'drijvende' eilanden golfslagenergie opwekken en tevens mosselzaadinvang bevorderen. Windmolenparken in zee met drijvende aanlegplaatsen en viskweekbassins behoren ook tot de mogelijkheden.

'Grevelingen: van meer naar Delta'

BAM Infraconsult, AM en Deltares
Plan in het kort Van een merengebied weer een Deltagebied maken: een veilige omgeving met een verbeterde economie en natuur. Na de watersnoodramp deden we met 'harde' afweerconstructies de deuren op slot. Daardoor ontstond een merengebied en ging de Delta gedeeltelijk verloren. Door de deur weer op een kier te zetten, wordt de verbinding tussen de zee, het Grevelingenmeer en het Volkerak binnen een periode van 15 jaar hersteld. Het plan heeft een minimaal effect op de eilanden en een maximaal effect op klimaatbestendigheid. Onderdeel van het plan is een autovrij eiland voor de kust dat recreatiemogelijkheden biedt en hogere veiligheid garandeert.

'De Deltamossel'

Bureau Waardenburg, BWZ-ingenieurs, RU Groningen, Stichting De Noordzee:

Plan in het kort Een nieuwe vorm van mosselproductie op open zee, geïnspireerd door experimenten met de mosselproductie op de pijlers van windmolens. Dit leidt tot een unieke combinatie van duurzame mosselkweek en recreatie. De spectaculaire onderwater aanzichten vol leven in de mosselkwekerijen, bieden bijvoorbeeld mogelijkheden voor de ontwikkeling van offshore duiksport.

'De kracht van de kreek'

Tauw BV

Plan in het kort Door kreken opnieuw te verbinden met de zee, wordt de dynamiek van de Delta binnen de dijk gehaald. Hierdoor worden de Zeeuwen zich er weer bewust van dat ze in een Delta leven. Door de gewenning aan de dynamiek van het water, ontstaat draagvlak voor grootschaliger aanpassingen die nodig zijn om duurzaam in de Delta te kunnen leven. Het proces kan beginnen met de introductie van getijdentuinen in dorpscentra of op het land van boerderijen achter dijken. Langzamerhand worden de gebruikers ambassadeurs voor de voortgang van het proces.

De complete projectideeën van de genomineerde teams zijn te downloaden op www.deltawateraward.com

Voor meer informatie www.deltawateraward.com
Projectleider Ruben Akkermans, provincie Zeeland
Telefoon 0118 631088
info@deltawateraward.com

Overzicht van de overige (niet genomineerde) teams:

Wageningen UR
'Tegen de wind in fietsen:
van zout naar zoet in Zeeland'

Hogeschool Zeeland
'Zeedorp, drijvend dorp in de Delta'

HKV lijn in water - H+N+S Landschapsarchitecten - Bank Nederlandse Gemeenten 'Learning by doing, de Delta als kweekvijver voor innovatie en gebiedsontwikkeling'

MetaMeta Research
'Tussen landbouw en zeeteelt'

Delta-life
'The Dutch Deltafarm Experience'

Studententeam Wageningen Universiteit
'Landzee, aquacultuur in Zeeland'

Oranjewoud
'De Delta Sensatie!'

OKRA landschapsarchitecten bv
'Delta energetic recreation'

Fugro Ingenieursbureau bv
'Water Win-Win'

Nelen&Schuurmans
'Calamity Simulator (CalSim)'

Young Professionals Grontmij Zeeland
'Delta-dynasizer, innovatie voor een evenwichtige delta'

Rijkstrainees Ministerie van Verkeer en Waterstaat 'Lef in de Delta, duurzaam omgaan met verandering'

Technische Universiteit Delft in de
richtingen waterbouwkunde en watermanagement
'Zeeland natuurlijk! Een dynamische toekomst met karakter'

Young Professionals Heijmans
'Proeftuinen van Zeeland'

Deltares
'Educating Delta Life'


---- --
Persbericht bekendmaking nominaties Delta Water Award

Wanneer: 11 februari 2009, 15.30 uur
Waar: Aquaterra in de Rai Amsterdam

Jong talent bedenkt `Deltawerken van de toekomst'

Startschot eindrace Delta Water Award door Karla Peijs

Op Aquaterra in Amsterdam maakte de Zeeuwse commissaris van de Koningin Karla Peijs bekend welke teams van jong talent verder mogen strijden om de Delta Water Award. Voor deze nieuwe competitie hebben studenten en young professionals van universiteiten en ingenieursbureaus hun krachten gebundeld. Zij werden uitgedaagd om hét innovatieve idee te bedenken voor de delta van de toekomst. Maar liefst twintig teams kwamen met vernieuwende ideeën, zes daarvan mogen hun projectidee verder uitwerken met kans op uitvoering door de Provincie Zeeland en haar partners. Het gaat om een idee voor duurzame mosselkweek aan de Zeeuwse kust, drie projecten die ­ ieder op eigen wijze - water en getij koppelen aan ecologie, recreatie en economie, een voorstel tot nieuwe vormen van energiewinning met multifunctioneel gebiedsgebruik en een verassend plan om polders mee te laten groeien met de stijgende zeespiegel. (zie aan het einde van dit persbericht het overzicht van de genomineerde teams, een samenvatting van hun voorstellen en de lijst van alle ingeschreven teams. De volledige projectideeën zijn te downloaden op www.deltawateraward.com)

Vertegenwoordigers van de geselecteerde teams namen trots de felicitaties van Karla Peijs en de vakjury in ontvangst. Peijs benadrukte daarbij het belang van innovatieve ontwikkelingen voor het Zeeuwse Deltagebied. "Geweldig om te ervaren hoe Nederlands talent bruist van de innovatieve ideeën. Er is een stroming van denkkracht en creativiteit op gang gebracht die het nieuwe gezicht van het Zeeuwse Deltagebied straks mede zal bepalen. Wat me opvalt aan de inzendingen, is dat ze stuk voor stuk uitgaan van leven mét water, in plaats van de strijd ertegen. Kijkend naar de klimatologische ontwikkelingen die ons te wachten staan, zoals ook beschreven in het rapport Veerman, is dat de koers die we met elkaar moeten kiezen.' Jurylid Jan Stuip: `De projectideeën zijn veelbelovend, maar de genomineerden zijn er hiermee natuurlijk nog niet. Nú komt het er voor de teams op aan om hun ideeën verder te concretiseren tot een uitvoerbaar en sterk projectvoorstel.'

Uitvoering
De genomineerde teams krijgen tot oktober de kans hun ideeën verder uit te werken. Hierbij krijgen ze vaktechnische ondersteuning vanuit de Delta Water Award organisatie en door wetenschappelijke B- sikprogramma's. Via de website www.deltawateraward.com zijn de genomineerde teams de komende maanden te volgen. Op 18 november wordt bekend gemaakt welk team de Delta Water Award in de wacht sleept. Gekoppeld aan de Award is een geldprijs van 15.000 euro, een reis naar een deltagebied elders in de wereld en ondersteuning om het plan daadwerkelijk tot uitvoering te brengen. De winnaars van de tweede en de derde prijs mogen rekenen op een geldbedrag van respectievelijk 10.000 en 5.000 euro. Naast de prijs van de vakjury wordt er op 18 november ook door scholieren een prijs uitgereikt: de ScholierenAward. Deze prijs bestaat uit een wel héél bijzonder schoolreisje door de Nederlandse Delta....

Delta Water Award
De Delta Water Award is een prestigieuze prijs voor jong talent met het sterkste innovatieve idee voor de toekomst van deltagebieden. De Delta Water Award is ingesteld om de aandacht te vestigen op de mogelijkheden die de Zuidwestelijke delta biedt als laboratorium voor Delta Studies. De prijs wordt mogelijk gemaakt door de Provincie Zeeland, Hogeschool Zeeland, Roosevelt Academy, Delta NV, Rijkswaterstaat, Unie van Waterschappen, Stichting, Leven met Water, Waterschap Zeeuwse Eilanden en Zeeland Seaports. Dat gebeurt onder auspiciën van het Kennis Netwerk Delta Wateren (KNDW), waarin overheden, kennisinstellingen en bedrijfsleven hun krachten bundelen.





De zes genomineerde voorstellen:

`Tidal Economy'
ARCADIS, TU Eindhoven en RU Nijmegen

Plan in het kort De kracht van het getij energie laten leveren, natuur (doen) ontwikkelen, de recreatieve waarde van het gebied verhogen, nieuwe mogelijkheden bieden voor duurzame productie van zeegroenten, vis en schaaldieren en met technische ingrepen zorgen voor veiligheid. De eerste voorbeelden van toenadering tot het water zijn het getijdenpad en de getijdenterrasdijk. Het getijdenpad loopt door het getijdengebied om het fenomeen van dichtbij waar te nemen en te beleven. De getijdenterrasdijk is een dijk die in brede terrasvorm meerdere functies draagt. Zo biedt de dijk verhoogde veiligheid en kan er gewoond en gewerkt worden.

`Van zoute vijand naar zilte vriend'
CSO, CSO Milieuadviesbureau BV en CLM Onderzoek en Advies BV

Plan in het kort Duurzame veiligheid en landbouw garanderen door uitgekiende dijken te ontwikkelen. Met de aanleg van dijken is de natuurlijke sedimentatie gestopt, terwijl de zeespiegel steeg. Door de aanvoer van sediment naar land weer toe te staan, kunnen de polders mee groeien met de stijgende zeespiegel. Dit kan door het ontwikkelen van tandemdijken of door het toepassen van Shifting Cultivation. Een tandemdijk is een systeem met twee dijken waarbij sedimentatie zich concentreert in het tussendijkse gebied. Dit wordt regelmatig verspreid over het achterland, wat daardoor langzaam stijgt. Bij Shifting Cultivation zorgt een uitgekiend systeem van dijken voor gecontroleerde doorstroom van de Oosterschelde en de Noordzee naar het achterland.

`Delta energetic recreation'

OKRA landschapsarchitecten BV
Plan in het kort Nieuwe energievormen in het Zeeuwse landschap combineren met nieuwe vormen van recreatie, productie en ecologie. `Bewegende' eilanden kunnen zorgen voor energiewinning, recreatie en voedselproductie. In gebieden met sterke getijdenstromen kunnen `drijvende' eilanden golfslagenergie opwekken en tevens mosselzaadinvang bevorderen. Windmolenparken in zee met drijvende aanlegplaatsen en viskweekbassins behoren ook tot de mogelijkheden.

`Grevelingen: van meer naar Delta'

BAM Infraconsult, AM en Deltares
Plan in het kort Van een merengebied weer een Deltagebied maken: een veilige omgeving met een verbeterde economie en natuur. Na de watersnoodramp deden we met `harde' afweerconstructies de deuren op slot. Daardoor ontstond een merengebied en ging de Delta gedeeltelijk verloren. Door de deur weer op een kier te zetten, wordt de verbinding tussen de zee, het Grevelingenmeer en het Volkerak binnen een periode van 15 jaar hersteld. Het plan heeft een minimaal effect op de eilanden en een maximaal effect op klimaatbestendigheid. Onderdeel van het plan is een autovrij eiland voor de kust dat recreatiemogelijkheden biedt en hogere veiligheid garandeert.





`De Deltamossel'

Bureau Waardenburg, BWZ-ingenieurs, RU Groningen, Stichting De Noordzee:

Plan in het kort Een nieuwe vorm van mosselproductie op open zee, geïnspireerd door experimenten met de mosselproductie op de pijlers van windmolens. Dit leidt tot een unieke combinatie van duurzame mosselkweek en recreatie. De spectaculaire onderwater aanzichten vol leven in de mosselkwekerijen, bieden bijvoorbeeld mogelijkheden voor de ontwikkeling van offshore duiksport.

`De kracht van de kreek'

Tauw BV

Plan in het kort Door kreken opnieuw te verbinden met de zee, wordt de dynamiek van de Delta binnen de dijk gehaald. Hierdoor worden de Zeeuwen zich er weer bewust van dat ze in een Delta leven. Door de gewenning aan de dynamiek van het water, ontstaat draagvlak voor grootschaliger aanpassingen die nodig zijn om duurzaam in de Delta te kunnen leven. Het proces kan beginnen met de introductie van getijdentuinen in dorpscentra of op het land van boerderijen achter dijken. Langzamerhand worden de gebruikers ambassadeurs voor de voortgang van het proces.

De complete projectideeën van de genomineerde teams zijn te downloaden op www.deltawateraward.com

Voor meer informatie www.deltawateraward.com
Projectleider Ruben Akkermans, provincie Zeeland
Telefoon 0118 631088
info@deltawateraward.com





Overzicht van de overige (niet genomineerde) teams:

Wageningen UR
`Tegen de wind in fietsen:
van zout naar zoet in Zeeland'

Hogeschool Zeeland
`Zeedorp, drijvend dorp in de Delta'

HKV lijn in water - H+N+S Landschapsarchitecten - Bank Nederlandse Gemeenten `Learning by doing, de Delta als kweekvijver voor innovatie en gebiedsontwikkeling'

MetaMeta Research
'Tussen landbouw en zeeteelt'

Delta-life
`The Dutch Deltafarm Experience'

Studententeam Wageningen Universiteit
`Landzee, aquacultuur in Zeeland'

Oranjewoud
`De Delta Sensatie!'

OKRA landschapsarchitecten bv
`Delta energetic recreation'

Fugro Ingenieursbureau bv
`Water Win-Win'

Nelen&Schuurmans
`Calamity Simulator (CalSim)'

Young Professionals Grontmij Zeeland
`Delta-dynasizer, innovatie voor een evenwichtige delta'

Rijkstrainees Ministerie van Verkeer en Waterstaat `Lef in de Delta, duurzaam omgaan met verandering'

Technische Universiteit Delft in de
richtingen waterbouwkunde en watermanagement
`Zeeland natuurlijk! Een dynamische toekomst met karakter'

Young Professionals Heijmans
'Proeftuinen van Zeeland'

Deltares
`Educating Delta Life'






---- --