Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - 11 februari 2009

Tijdelijk huisverbod voor rust en hulp na huiselijk geweld

Gemeente Amersfoort, politie en hulpverlenende instellingen hebben afspraken gemaakt over het opleggen van een tijdelijk huisverbod bij huiselijk geweld. Doel is om voor slachtoffers en plegers van dergelijk geweld een adempauze te creëren, waarin adequate hulp kan worden geboden aan alle betrokkenen.

Sinds 1 januari 2009 is de Wet tijdelijk huisverbod van kracht. Deze wet biedt burgemeesters de mogelijkheid om een huisverbod op te leggen bij huiselijk geweld of een ernstig vermoeden daarvan. Het gaat met name om situaties waarin de politie naar aanleiding van een melding op huisbezoek gaat en een dreigende situatie aantreft, maar vanuit het strafrecht geen mogelijkheid heeft om in te grijpen. Maar de maatregel kan ook naast het strafrecht worden ingezet.

"Het huisverbod biedt de gelegenheid om snel zorg aan te bieden op het moment dat een gezinssituatie uit de hand loopt of dreigt te lopen. Dan is het belangrijk om direct met hulpverleners de situatie te de-escaleren, en te werken aan het voorkomen van herhaling. Op die manier gebruik je het huisverbod niet als straf, maar als middel om huiselijk geweld te voorkomen", zegt burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper.

Geen contact met gezinsleden
Het verbod houdt in dat de uithuis geplaatste tien dagen zijn of haar woning niet meer in mag. Gedurende die periode mag de uithuisgeplaatste geen contact hebben met de partner en de kinderen. Dit moet ervoor zorgen dat de situatie niet verder uit de hand loopt. Afhankelijk van de situatie kan de burgemeester het huisverbod verlengen tot maximaal vier weken.

Directe hulpverlening
Een huisverbod wordt alleen opgelegd als er sprake is van een ernstige situatie en andere mogelijkheden om in te grijpen niet afdoende zijn. Iemand zijn of haar huis uitzetten heeft geen effect als die persoon na tien dagen thuis in dezelfde situatie terugkeert. Daarom wordt aan de uithuisgeplaatste en de achterblijvers direct hulp aangeboden in de vorm van crisisinterventie. Streven is dat er binnen tien dagen een samenhangend plan ligt voor hulp aan alle betrokkenen.

Opvang van uithuis geplaatste
Een huisverbod en de hulpverlening die daarop volgt, worden makkelijker aanvaard als uithuis geplaatsten onderdak geboden wordt. Het verkleint ook de kans op overtreding van het huisverbod door uithuis geplaatsten die zelf geen onderdak kunnen vinden. Daarom wordt in Amersfoort een tijdelijke woonplaats in een maatschappelijke opvangvoorziening gereserveerd.

Noot voor de redactie,