---
PERSBERICHT
Nummer: 022 / MtW
Datum: 11 februari 2009
Banengroei Fryslân in 2008 nog boven landelijk gemiddelde
Werkgelegenheid in 2009 ook in Fryslân ongewis
De werkgelegenheid is in 2008 opnieuw fors gestegen. Het aantal banen nam met ruim 6000 toe tot - een record voor Fryslân - ruim 231.000 banen. Dat blijkt uit het Provinciaal Werkgelegenheidsregister, dat vandaag is uitgebracht. Als gevolg van de groei staat Fryslân er in de huidige kredietcrisis beter voor dan bij de vorige periode van economische laagconjunctuur in 2002. Toen telde Fryslân bijna 219.000 banen.
Tegelijk met het Werkgelegenheidsregister is ook de Noordelijke Arbeidsmarktverkenning 2008-2009 verschenen. Volgens deze verkenning kan er een streep door de verwachting dat het Noorden er in 2009 10.000 banen bij zal krijgen. In plaats daarvan zal er vanwege de kredietcrisis eerder sprake zijn van een beperkte groei (+2000) of een lichte krimp (-800). Voor de afzonderlijke provincies zijn geen schattingen gegeven.
Werkgelegenheid 2008
De resultaten voor de verschillende economische kernzones lagen in 2008 dicht bij elkaar. De werkgelegenheid in de A7-zone nam toe met 3,1%. In de Westergo-zone bedroeg de groei 2,5%, in de rest van Fryslân met 2,7%. De toename betreft vooral de sectoren gezondheidszorg en welzijn (1443 banen), handel en reparatie (1237), zakelijke dienstverlening (1152) en bouwnijverheid (784). Ook in de industrie en delfstofwinning (1,4%) en in de landbouw en visserij (1,1%) nam het aantal banen toe, zij het licht. Daarentegen verdwenen er bij de bank- en verzekeringskantoren in Fryslân 195 banen.
In totaal steeg de werkgelegenheid tussen april 2007 en april 2008 met 2,7%; een half procent minder dan het jaar daarvoor, maar nog altijd boven het landelijke gemiddelde van 2,5%.
Structurele ontwikkelingen
Noord-Nederland en ook Fryslân ontgroenen en vergrijzen. Los van de conjuncturele ontwikkeling heeft dat grote gevolgen voor de arbeidsmarkt, zowel aan de vraagzijde als aan de aanbodszijde. Aan de vraagzijde ontstaat een extra vraag naar arbeid in de zorgsector. En de aanbodszijde van de arbeidsmarkt zal steeds krapper worden. De groep senioren die jaarlijks de arbeidsmarkt verlaat, is een stuk groter dan de groep jongeren die op de arbeidsmarkt komt. Zodra de economie weer aantrekt, zijn daardoor wederom personeelstekorten te verwachten. Naar verwachting doet dit zich vooral voor bij de middelbare agrarische en transport beroepen en in iets mindere mate onder managers en de middelbare technische, administratief/commerciële en juridisch/bestuurlijke beroepen. Voor de (para)medische beroepen worden op alle niveaus tekorten verwacht.
Versnellingsagenda
Er vindt momenteel overleg plaats met het Rijk over een zogeheten 'Versnellingsagenda' van werkzaamheden die de economie een impuls kunnen geven. Op die manier willen de overheden de kredietcrisis te lijf gaan.
De provincie Fryslân pleit bij het Rijk voor meer regionale bewegingsvrijheid. Bijvoorbeeld om het Rijksgeld, dat bestemd is om de Noordelijke economie verder te helpen, eerder uit te kunnen geven. Dat geldt ook voor het werk aan de infrastructuur. De provincie bekijkt of de werkzaamheden aan de Haak om Leeuwarden, de fly-over bij Joure en de ondertunneling van de N-31 bij Harlingen naar voren gehaald kunnen worden. Vanzelfsprekend is wel dat iedereen gehouden is aan de gebruikelijke inspraakprocedures - en die kosten tijd.
De komende tijd investeert de provincie fors. De werkzaamheden aan de Centrale As nemen in omvang toe. De verbouwing en vernieuwing van het Provinciehuis gaat beginnen, zoals ook gewerkt gaat worden aan de verbreding van het Prinses Margrietkanaal, de verdubbeling van de spoorlijn Leeuwarden-Groningen en de tweede fase van het Friese Meren-project. Ook de overdracht van het Van Harinxma-kanaal zit eraan te komen.
-----------------------
De Friese werkgelegenheid in de sector zorg en welzijn nam in 2008 toe met 4,4%.
Fryslân telt in 2008 ruim 40.000 jongeren tussen 15-19 jaar en 42.000 senioren tussen 60-64 jaar.
---- --
Provincie Friesland