Ondersteuning aan slachtoffers ernstige misdrijven uitgebreid

Slachtofferhulp Nederland start binnenkort een pilot om uitgebreide hulp op maat te ontwikkelen voor slachtoffers van ernstige gewelds- en zedenmisdrijven. Zij kunnen straks voor de coördinatie van de ondersteuning op juridisch, praktisch en emotioneel gebied terugvallen op speciaal voor deze doelgroep beschikbare casemanagers. Het ministerie van Justitie heeft voor deze pilot geld beschikbaar gesteld. De ondersteuning door casemanagers zal vanaf juni starten in de arrondissementen Utrecht, Maastricht en Breda en wordt als de proef slaagt, later landelijk aangeboden.

De ondersteuning aan slachtoffers van ernstige gewelds- en zedenmisdrijven is een vervolg op de ondersteuning aan nabestaanden van slachtoffers die door een misdrijf zijn omgekomen. Slachtofferhulp Nederland biedt deze sinds 2007. Omdat de ervaringen met dit project positief zijn, heeft het ministerie van Justitie besloten dit jaar 500.000 euro beschikbaar te stellen voor de uitbreiding van het project naar slachtoffers van ernstige gewelds- en zedendelicten.

Slachtoffers van zware geweldsmisdrijven hebben veel tegelijkertijd te verwerken. Fysiek en psychisch letsel, heftige emoties, een lopende strafrechtelijke procedure, eventuele uitval op het werk, ingewikkelde regels rondom schadevergoedingen, enz. Deze mensen hebben daarom met name behoefte aan langdurige en brede begeleiding. De casemanagers van Slachtofferhulp Nederland zijn spin in het web om de benodigde ondersteuning voor deze slachtoffers goed en duurzaam te organiseren.

Uit vandaag gepubliceerd onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat jaarlijks 5 miljoen mensen het slachtoffer werden van criminaliteit. Bij 9% van alle delicten ondervinden slachtoffers emotionele problemen (ruim 500.000 delicten). Bij 150.000 delicten worden de slachtoffers het eerste jaar na het delict volledig door de gebeurtenis in beslag genomen.

Noot voor redacties (