Scholen goed op weg met modernisering beroepsonderwijs
11/02/2009 09:00
MBO Raad
MBO Raad blij met uitkomsten parlementair onderzoek
Scholen goed op weg met modernisering beroepsonderwijs
De MBO Raad, belangenbehartiger van de instellingen in het middelbaar beroepsonderwijs, is blij met de conclusies van het vandaag uitgebrachte, parlementaire onderzoek naar de invoering van competentiegericht beroepsonderwijs. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat het draagvlak onder studenten en docenten voldoende groot is om de modernisering tot een succes te maken. De modernisering van het middelbaar beroepsonderwijs staat niet ter discussie en het mbo is goed op weg met de invoering van dit onderwijs dat studenten onder meer betere kansen biedt op de arbeidsmarkt.
Het onderzoek is in opdracht van de Tweede Kamer uitgevoerd, onder meer om te toetsen of er voldoende vertrouwen is in de modernisering van het middelbaar beroepsonderwijs. Competentiegericht beroepsonderwijs bereidt studenten goed voor op een snel veranderende arbeidsmarkt, op een vervolgopleiding en op meedoen in onze samenleving en wordt op initiatief van en in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven ingevoerd. Tussentijdse evaluaties ondersteunen voortdurende verbetering van dit proces. De MBO Raad ziet in de uitkomsten van het parlementair onderzoek duidelijke aanknopingspunten voor overheid, onderwijsinstellingen, bedrijfsleven, studenten en docenten om ieder vanuit een eigen verantwoordelijkheid de invoering verder te verbeteren.
Draagvlak onder studenten en docenten
Het draagvlak onder studenten en docenten is voldoende groot: 60% van beide groepen is ronduit positief (slechts 20% is tegen). Studenten en docenten plaatsen als belangrijke kanttekening dat zij zich onvoldoende toegerust voelen binnen de instellingen in bijvoorbeeld contacturen, ict-faciliteiten of begeleiding.
De MBO Raad wil daarom met haar leden sterker inzetten op goede begeleiding voor studenten en professionalisering van docenten. Het parlementair onderzoek wijst uit dat onderwijsinstellingen daarvoor gemiddeld 3% tekort komen. Kamerleden, onder wie parlementaire-enqu(ee)tevoorzitter Jeroen Dijsselbloem, namen de afgelopen dagen al een voorschot op deze uitkomst door te pleiten voor een ruimere financiële ondersteuning van de onderwijsinstellingen om de toerusting van docent en student verder mogelijk te maken.
Betrokkenheid studenten en politiek
De uitkomsten van het onderzoek bewijzen een toenemende betrokkenheid van studenten en politiek. Bij de start van de modernisering van het middelbaar beroepsonderwijs was er vanuit de politiek nauwelijks aandacht. Studenten konden vanwege het ontbreken van een eigen organisatie hun stem maar moeilijk laten horen. Toenemende aandacht vanuit de politiek en de komst van de JongerenOrganisatie Beroepsonderwijs (JOB) geeft steun en (kritische) input aan een proces dat complex is en niet van de ene dag op de andere valt te realiseren. Dat zij kunnen rekenen op steun en meedenkend vermogen van studenten en politiek, vinden MBO Raad en instellingen een belangrijk signaal.
Aandacht voor complexiteit kwalificatiedossiers
MBO Raad en onderwijsinstellingen voelen zich gesteund door de conclusie in het onderzoek dat de kwalificatiedossiers te ingewikkeld en gedetailleerd zijn. Deze dossiers beschrijven wat een student moet kunnen en kennen aan het einde van zijn opleiding; het wat in Dijsselbloem-termen. De MBO Raad is al langer in gesprek met het bedrijfsleven om de dossiers te vereenvoudigen en gaat ervan uit dat deze conclusie uit het parlementair onderzoek impulsen geeft om nu snel resultaat te bereiken.
Focus op randvoorwaarden
Om de modernisering van het middelbaar beroepsonderwijs succesvol te kunnen vervolgen, wijst het parlementair onderzoek op de noodzakelijkheid van focus op de juiste randvoorwaarden. Voldoende tijd is er daar een van. Vorig jaar, tijdens de discussie over modernisering van het mbo na het uitkomen van het rapport Dijsselbloem, is daar al een stevige stap in gezet. Aanvankelijk had de overheid zich als doel gesteld dat alle opleidingen in 2008 zouden starten volgens de principes van competentiegericht beroepsonderwijs. Daarvoor is meer tijd geboden: in augustus 2010 zullen in principe alle eerstejaars starten met competentiegericht onderwijs. Vrijwel alle instellingen zullen dat ook gewoon halen. Iets meer flexibiliteit is nodig om instellingen die mogelijk voor een deel van hun opleidingen nog niet zover zijn, in staat te stellen dit doel iets later te bereiken.
Debat over parlementair onderzoek
Binnenkort volgt het Kamerdebat over het parlementair onderzoek. De MBO Raad zal de uitkomsten van het parlementair onderzoek mede als basis gebruiken om met alle betrokken partijen de gesprekken over verdere vormgeving van modernisering van het middelbaar beroepsonderwijs te vervolgen.
http://www.mboraad.nl
Noot voor de redactie:
Noot voor de redacties,