Trots op Nederland

Nieuws

Kabinet misbruikt crisis om de burgers nog harder aan te pakken

Nu massaontslagen dreigen en de economie steeds verder wegzakt begint deze regering de inwoners van ons land met proefballonnetjes in de kranten rijp te maken voor het accepteren dat een aantal zekerheden op de helling wordt gezet.

Bij hun hernieuwde poging er een aantal moeilijke dossiers door te drukken, probeert dit kabinet gebruik te maken van de angst die onder de bevolking leeft voor de dreigende groei van de economische problemen. Genoemd worden hierbij de verhoging van de AOW-leeftijd, de beperking van de hypotheekrente-aftrek en het verder uitkleden van de AWBZ. Dit zijn stuk voor stuk dossiers die de toekomst betreffen maar die op korte termijn geen enkele invloed zullen hebben op het verloop van de huidige financiële en economische crisis.

Dat er op termijn langer gewerkt moet gaan worden lijkt onvermijdelijk, maar de regering zou om te beginnen eerst het doorwerken na 65 moeten stimuleren en zelfs mogelijk maken. Dit kan o.a. door:
o het niet langer opnemen in de cao's dat een arbeidsovereenkomst automatisch wordt ontbonden als de werknemer 65 jaar wordt. o 'bejaarde starters´ de volledige zelfstandigenaftrek en startersaftrek ter geven.
o de doorwerkbonus na 65 substantieel te verhogen. o voorwaarden te scheppen zodat mensen die ouder zijn dan 45 jaar niet langer gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt omdat ze te oud en/of te duur zouden zijn.

Morrelen aan de hypotheekrenteaftrek zou de nekslag betekenen voor de bouwsector, één van de belangrijkste pijlers onder onze economie die er momenteel toch al niet best voor staat. Daarnaast hebben huizenbezitters en huizenkopers er recht op dat deze kabinetsbelofte gehouden wordt.

Het verder uitkleden van de AWBZ berooft grote groepen mensen van noodzakelijke zorg. In plaats daarvan zou het opsporen en aanpakken van misbruik van deze regeling prioriteit moeten hebben. Op dat gebied is veel winst te behalen en deze aanpak zou in deze moeilijke tijden de voorkeur verdienen boven verdere bezuinigingen.

Laat deze regering, die met miljarden strooit om het bankwezen overeind te houden en boekhoudkundige trucs toepast om de Amerikaanse miljardenschulden van de ING middels garanties bij de Nederlandse belastingbetalers neer te leggen, eerst maar eens het overtollige vet van de eigen begroting wegsnijden. Dan kunnen meteen de ´vette´ begrotingen van ontwikkelingshulp, de ontelbare zinloze subsidie-potten en de enorme integratiekosten eens afgeroomd worden. Daar hebben de inwoners van ons land tenminste echt iets aan!

Nu wordt de weg van de minste weerstand alweer gekozen door als eerste wederom bij de belastingbetaler aan te kloppen om daar de laatste restjes koopkracht weg te zuigen. Het wegsnijden van overtollige vet uit de eigen begroting en het terugdringen van dure bureaucratie getuigt van meer moed dan jezelf op de borst kloppen over een stijgende koopkracht die wij alleen aan de wereldconjunctuur te danken hebben. Dit is namelijk een koopkrachtstijging die uit niets anders bestaat dan gegoochel met CBS-cijfers en die allang teniet is gedaan door o.a. stijgende lokale lasten en hogere energierekeningen.

Wie dat niet gelooft moet maar eens in zijn eigen portemonnee kijken of een bezoek brengen aan één van de vele voedselbanken die ons land `rijk´ is.