Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


11 feb 2009

Grote gemeenten starten met strafbeschikkingen tegen overlast

Met de bestuurlijke strafbeschikking hebben de vier grote gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag sinds 1 januari 2009 een nieuw instrument in de strijd tegen veel voorkomende overtredingen van de lokale verordeningen.

Te denken valt hierbij aan overlast door bijvoorbeeld wildplassen, afval en loslopende honden. Nieuw aan de strafbeschikking is onder meer dat gemeenten zelf de prioriteiten en inzet van het instrument bepalen. De vier grote steden hebben inmiddels de eerste zeventig bestuurlijke strafbeschikkingen uitgeschreven.

Met de bestuurlijke strafbeschikking kunnen bestuursorganen overtredingen, waarop een maximumstraf van zes jaar is gesteld, zonder tussenkomst van de rechter afdoen. In de strafbeschikking kunnen onder meer boetes, taakstraffen en voorwaarden worden opgelegd. Het is uitgesloten om vrijheidsbenemende straffen met behulp van een strafbeschikking op te leggen. De bevoegdheid kan een aanzienlijke vermindering van de werklast van rechters opleveren.

Het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) houdt zich bezig met de tenuitvoerlegging van de met de strafbeschikking opgelegde boetes. Als de bestrafte het niet eens is met de strafbeschikking moet hij verzet aantekenen bij het OM. Door de samenwerking tussen verschillende overheidsinstanties is een strafrechtelijke keten georganiseerd, die efficiënte handhaving bewerkstelligt. Deze efficiënte keten maakt het voor gemeenten interessanter om te gaan inzetten op handhaving van kleine ergernissen om te zorgen voor een schonere en veiligere leefomgeving. In 2010 kunnen naar verwachting ook andere gemeenten dit nieuwe instrument inzetten.