Senternovem

11-02-2009 | Meldt u aan voor gebruikersgroep Bronkoeling

Bronkoeling, warmte/koudeopslag (WKO) en andere opties voor proceskoeling

Hebt u concrete plannen om uw mechanische koelinstallatie te vervangen (binnenkort of op langere termijn)? En bent u op zoek naar een energiezuinig alternatief? Meldt u dan aan voor de MJA3 gebruikersgroep Bronkoeling. Binnenkort start deze gebruikersgroep waarin de mogelijkheden van bronkoeling, WKO of andere alternatieven voor uw bedrijf bepaald kunnen worden op basis van een stappenplan.

Indien uw huidige installatie werkt met R22 (dat vanaf 2010 niet meer mag worden bijgevuld met maagdelijk R22 en vanaf 2015 helemaal niet meer mag worden bijgevuld), is dit een zeer zinvolle gebruikersgroep. De gebruikersgroep moet resulteren in een advies voor uw situatie over welke wijze van koeling voor u interessant is om te overwegen als uw huidige mechanische installatie vervangen moet worden en welke stappen u hiervoor zult moeten doorlopen. Ook als vervanging van de huidige mechanische koelinstallatie nog niet direct aan de orde is, maar u wilt wel weten welke alternatieven er voor u zijn is deelname aan de gebruikersgroep interessant. Dit om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen als het wel zover is. De doorlooptijd voor het bepalen van de mogelijkheden van bijvoorbeeld bronkoeling kan (in verband met vergunningstrajecten) enige tijd in beslag nemen.

Bronkoeling interessante optie
Bronkoeling is een interessante optie in de volgende situatie:
* meer dan 100 KW koelvermogen

* als energiezuinig alternatief voor een mechanische koelinstallatie of vervanging van een technisch afgeschreven mechanische koelinstallatie

* gewenste koelwatertemperaturen tussen 12-20 C. Hierbij dient te worden opgemerkt dat de huidige koelwatertemperaturen waar doorgaans mee wordt gewerkt vaak lager zijn (ca. 6 C) dan strikt noodzakelijk, mits het ontwerp van de koeling goed is uitgevoerd.

SenterNovem wil een inventarisatie laten uitvoeren die zicht geeft op de potentie van onder andere bronkoeling. Dit moet inzicht geven in de volgende zaken:

* is de locatie geschikt om bronkoeling toe te passen (aardlagen, waterwingebied etc.)

* welk tijdstraject moet er worden doorlopen voor vergunningaanvragen

* zijn de gewenste temperaturen en capaciteiten van de koeling die ik nodig heb geschikt voor deze toepassing

* welke andere alternatieven zijn er

* wat zijn de kosten en baten van de beschikbare alternatieven
* etc.

Aanmelden
Bent u geĂŻnteresseerd in deelname aan de gebruikersgroep Bronkoeling, meldt u dan nu aan.