GroenLinks

Maak AOW betaalbaar én solidair

Woensdag 11 februari 2009, 09:55u - Jolande Sap
* aow

* vergrijzing

Maak AOW betaalbaar én solidair Door de AOW voortaan te koppelen aan het arbeidsverleden wordt deze houdbaar en rechtvaardiger, betogen GroenLinks Kamerlid Jolande Sap en hoogleraar Joop Schippers vandaag in de Volkskrant. "De kredietcrisis en de dramatisch gekrompen reserves van de pensioenfondsen hebben het taboe op het denken hierover bij het kabinet doorbroken. Minister Donner schijnt nu te overwegen om de AOW-leeftijd geleidelijk - met 1 maand per jaar - te verhogen van 65 naar 67 jaar. Deze ingreep is simpel, maar niet rechtvaardig. Vanuit het oogpunt van solidariteit en duurzaamheid verdient het de voorkeur om de AOW te baseren op arbeidsverleden in plaats van op leeftijd."

Modernisering van de AOW is onontkoombaar. De AOW is 52 jaar oud en in al die jaren nauwelijks gewijzigd. De samenleving is intussen wél ingrijpend veranderd. Mensen worden nu veel ouder dan toen, gemiddeld 80 jaar tegen 73 jaar in 1957. De AOW is daardoor veel duurder geworden en zal door de vergrijzing nog veel duurder worden. De extra kosten komen vooral ten goede aan hoger opgeleiden. Lager opgeleiden leven ruim 14 jaar korter in goede gezondheid en sterven ruim 4 jaar eerder dan hoger opgeleiden. Consequentie hiervan is dat lager opgeleiden minder jaren AOW krijgen dan hoger opgeleiden, terwijl ze wel langer premie hebben betaald omdat ze op jongere leeftijd beginnen met werken. Perverse solidariteit, noemen economen dat.

Werk en zorg worden tegenwoordig beter verdeeld tussen vrouwen en mannen dan vroeger. Was rond 1950 nog het overgrote deel van de vrouwen huisvrouw, tegenwoordig kiest onder de jongere generaties slechts een minderheid van 20 procent voor het huisvrouwenbestaan. Een meerderheid van de vrouwen is gedurende een groot deel van de levensloop actief op de arbeidsmarkt. Toch is de systematiek nog steeds dat iedereen op 65 jarige leeftijd AOW krijgt, los van premiebetaling en is er nauwelijks serieuze discussie geweest over de gratis verzekering van huisvrouwen voor de AOW.

Verhoging van de AOW-leeftijd zal in principe een bijdrage leveren aan de betaalbaarheid, maar doet niets voor de emancipatie. Sterker, de toch al perverse solidariteit wordt verder aangescherpt. Een lager opgeleide man kan op zijn 65e op 14 jaar AOW rekenen, terwijl een hoger opgeleide man 18 jaar AOW tegemoet kan zien. Als de AOW-leeftijd wordt verhoogd tot 67 jaar, moeten beiden 2 jaar AOW-recht inleveren. Een hogere AOW-leeftijd pakt ogenschijnlijk voor iedereen gelijk uit. Maar de lager opgeleide man levert maar liefst 14 procent van zijn rechten in, terwijl de schade voor de hoger opgeleide man tot 11 procent beperkt blijft. Voor vrouwen zijn de verschillen in levensverwachting naar opleidingsniveau kleiner dan bij de mannen, maar ook dan blijft de conclusie staan dat een generieke verhoging van de AOW-leeftijd juist de lagere inkomensgroepen sterk treft.

Als we de AOW veranderen, laten we het dan meteen goed doen. Wij hebben eerder bepleit om de AOW niet langer aan leeftijd, maar aan het arbeidsverleden te koppelen. GroenLinks heeft dit voorstel in zijn laatste verkiezingsprogramma uitgewerkt. In dit voorstel bouwen mensen alleen AOW op als ze werken of als ze deelnemen in een uitkerings- of verlofregeling. De opbouw start vanaf 18 jaar en deeltijdbanen van minimaal 3 dagen per week tellen voor vol mee. Wie vanaf zijn 25ste meer dan 3 dagen per week onafgebroken werkt, kan op zijn 65ste met AOW. Wie vroeger begint met werken kan al eerder met AOW, terwijl latere starters of mensen die er tussentijds een periode uitgaan pas na hun 65ste volledige AOW krijgen. De AOW wordt hierdoor weer een sociale regeling waarin de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen.

Koppeling van de AOW aan het arbeidsverleden betekent ook dat er een einde komt aan de gratis verzekering van huisvrouwen voor de AOW. Wij vinden dat acceptabel als het gepaard gaat met goede kinderopvang en betaalde verlofregelingen, die het voor vrouwen en mannen mogelijk maken om werk, kinderen en mantelzorg soepel te combineren. Belangrijke voorwaarde is bovendien, dat het voorstel geleidelijk wordt ingevoerd. Dat voorkomt dat oudere vrouwen, die keuzes maakten die in hun tijd heel normaal waren, met een fors AOW-gat worden geconfronteerd. Geleidelijke invoering maakt het bovendien mogelijk om gerichte voorlichting te geven aan lager opgeleide jongeren of Turkse en Marokkaanse jongeren voor wie emancipatie nog niet altijd vanzelfsprekend is. Het GroenLinkse voorstel gaat uit van geleidelijke invoering in circa 50 jaar en geldt alleen voor degenen die bij invoering 18 jaar of jonger zijn. Dat lijkt misschien wat traag. Maar berekeningen van het Centraal Planbureau wijzen uit dat het effect op de arbeidsparticipatie van vrouwen zo groot is, dat dit voorstel per saldo meer bijdraagt aan de houdbaarheid van de overheidsfinanciën dan verhoging van de AOW-leeftijd tot 67 jaar. Dit laatste voorstel verbetert het houdbaarheidstekort met 0,5 procent van het bruto binnenlands product terwijl ons voorstel een effect van 0,6 procent heeft.

Toegegeven, dit voorstel heeft niet de charme van de eenvoud. Een simpele leeftijdsverhoging heeft dat wel, maar is onvoldoende solidair en daarmee op termijn niet houdbaar. Wie toe wil naar een rechtvaardige én houdbare AOW zal een wat complexere regeling voor lief nemen. Bij geleidelijke invoering kunnen van meet af aan de benodigde gegevens bijgehouden worden. De aanvullende pensioenen werken bovendien al met een dergelijk systeem. Het is dus geen kwestie van kunnen, maar van willen. Een betaalbare AOW, die ook nog eens eerlijker is en de participatie van vrouwen flink stimuleert, wie wil dat nu niet?

Jolande Sap, Tweede kamerlid GroenLinks

Joop Schippers, Hoogleraar Universiteit Utrecht