Nederlandse Politiebond


Deeltijders en overwerk door verplichte cursussen

Deeltijders bij de politie hebben recht op een overwerkvergoeding als ze op een werkdag extra uren moeten maken om verplichte cursussen te volgen. Korpsen kunnen deze aanspraak niet ontlopen door doodleuk te melden dat de betreffende collega's de gemaakte extra uren op andere werkdagen mogen compenseren. Deze regelgeving is actueel in verband met de invoering van nieuwe softwareprogramma's zoals BVH (Basisvoorziening Handhaving), waarvoor ook deeltijders verplicht een vierdaagse introductiecursus moeten volgen.

De overwerkvergoeding van deeltijders is geregeld in artikel 63, lid 2 van het Besluit algemene rechtspositie politie (Barp). Daarin wordt een rechtstreekse link gelegd naar artikel 27 van het Besluit bezoldiging politie (Bbp), waarvan in dit verband met name het derde lid van belang is. Daarin staat namelijk duidelijk omschreven dat er sprake is van overwerk als een politieambtenaar OP EEN WERKDAG meer uren heeft gemaakt dan in zijn dienstverband is vastgelegd.

[3. Onder overwerk wordt verstaan dienst in opdracht van het daartoe bevoegde gezag buiten de voor de ambtenaar krachtens artikel 12 van het Barp vastgestelde arbeidstijden, voorzover daardoor de per dienstdag vastgestelde totale arbeidstijd wordt overschreden.]

Korpsen kunnen het uitbetalen van overwerkvergoedingen aan deeltijders dus niet omzeilen door deze collega's op andere dagen minder uren te laten werken zodat hun totale diensttijd per dienstmaand of dienstkwartaal niet wordt overschreden. Ze hanteren dan een overwerkcriterium dat in de officiële rechtspositie niet wordt erkend.

In eerste instantie zijn het uiteraard de personeelsvertegenwoordigers in de ondernemingsraad die erop moeten toezien dat de werkgever de rechtspositionele regelingen op de juiste wijze toepast. Mocht blijken dat korpsen desondanks hun eigen zin doordrijven, dan zal de NPB niet aarzelen juridisch in actie te komen. Onze advocaten zullen dan proberen met het korps tot een schikking te komen. Lukt dat niet, dan wordt de rechter gevraagd zich over de zaak te buigen.

Iedereen afzonderlijk bezwaar laten maken wordt een heel gedoe. De NPB is daarom bereid als bond een civielrechtelijke procedure aan te spannen voor alle gedupeerde leden tegelijk.

Gepubliceerd op 11 februari 2009 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2009.