PvdA Rotterdam


Participatie bij de herontwikkeling van de gevangenis aan de Noordsingel

Wo 11 Feb 2009
Participatie bij de herontwikkeling van de gevangenis aan de Noordsingel

De gevangenis gaat dicht in 2013. De vraag is wat er dan zal gebeuren met de gebouwen en het terrein. De PvdA in Noord koestert al sinds de tachtiger jaren een wens dat er een wijkpark komt op die plaats. Een wens die nadrukkelijk leeft bij de bewoners van de Noordsingel en omgeving. Sinds die tijd is er veel veranderd in de zin dat het gebouw een monument Categorie 1 is geworden (op de schaal van belangrijkheid zoiets als het paleis op de Dam en het Binnenhof!) en er dus geen sloop mag plaatsvinden. De partijen die iets te zeggen hebben over wat er kan gaan gebeuren zijn in de eerste plaats Domeinen, onderdeel van het ministerie van Financiën, die optreedt als verkoper van rijkseigendommen, Rijksgebouwendienst, die waakt over monumenten, de gemeente Rotterdam, die in de projectgroep zit, die studies maakt naar de mogelijkheden en als vraagbaak dient voor de bewoners en de directie van de P.I. De Deelgemeente heeft dus geen enkele plaats in het besluitvormingstraject en dat doet de PvdA-fractie zeer. We hebben van het begin af aan gepleit voor betrokkenheid van bewoners en die wens is gehonoreerd door de Deelgemeente de opdracht te geven een participatietraject te laten verzorgen, waar bewoners bijgepraat konden worden en hun ideeën voor de nieuwe bestemming konden benoemen. Die wensen gaan dan mee naar de groep die het zogenaamde bidboek samenstellen die aan de marktpartijen wordt aangeboden, zodat die in hun plannen voor de bestemming daar rekening mee kunnen houden. Pikant is dat de gemeente Rotterdam het eerste recht krijgt van eerste koop gedurende een maand, maar als het daarna eenmaal aan de markt is aangeboden, is die kans voorbij.
De Deelraad van de Noord heeft twee afgevaardigden gestuurd naar de participatie bijeenkomsten en heeft de resultaat van die rij met wensen van de bewoners met elkaar besproken en geconcludeerd dat we daarmee onze broeders en zusters in de Gemeenteraad mee moeten bestoken. We hebben die wensen omgezet in kaders zoals dat in de politiek zo mooi heet en die aan onze portefeuillehouder meegegeven om ook in zijn gesprekken met de Coolsingel duidelijk te kunnen zeggen wat de raad van Noord er van vindt.
De Partij van de Arbeid heeft samen met de fractie van Groen Links er een voor ons belangrijk kader aan toegevoegd. Wij hechten er aan dat de uitbreiding van openbaar groen zo groot mogelijk moet zijn en dat bij de herinrichting het openbaar karakter optimaal moet zijn. Voor commerciële projectontwikkelaars zijn die zaken niet echt interessant. Daarom vinden wij dat de gemeente Rotterdam gebruik moet maken van zijn recht om als eerste koper te zijn. De gemeente Rotterdam kan daarna in publiekprivate samenwerking het gebied herontwikkelen en de zorg voor openbaarheid en behoud en/of uitbreiding groen voor zijn rekening nemen. Herontwikkeling dus vanuit het standpunt privaat wat privaat kan- en publiek wat publiek moet. De motie die we met deze strekking gemaakt hebben is in de raad aangenomen. We gaan nu actief onze contacten met de partijen in de gemeenteraad leggen en houden u lezers op de hoogte van nieuws over dit voor de wijk zo belangrijke onderwerp.

Ina Chabot
Fractievoorzitter