Gemeente 's-Hertogenbosch

11-02-2009
Uitvoeringsbeleid bodemonderzoek en -sanering

Op 3 februari 2009 geeft het college de nota Uitvoeringsbeleid bodem vastgesteld. Dit heeft betrekking op bevoegdheden van het college in het kader van de Wet Bodembescherming. De vorige nota "Wet bodembescherming in uitvoering" dateert van 2002 en is verouderd. Het bodembeleid is bijna geheel vastgelegd in landelijke wet- en regelgeving, maar op onderdelen is er ruimte voor een eigen invulling door lokale overheden. In de nota is aangegeven op welke punten 's-Hertogenbosch voor een nadere invulling gekozen heeft. De belangrijkste onderwerpen zijn:

Kwetsbaarheid van het grondwater
's-Hertogenbosch beschikt over een grote voorraad grondwater van overwegend goede kwaliteit, die wordt gebruikt voor waterwinning en steeds meer voor toepassing van duurzame energie (koude-warmteopslag). Het grondwater is echter ook kwetsbaar voor verontreiniging vanwege de zandige, goed doorlatende ondergrond. Daarom worden strengere eisen gesteld aan bodemonderzoek en -sanering waarbij grondwaterverontreiniging aan de orde is.

Verhoogde achtergrondwaarden in de Bossche binnenstad De bodem in de Bossche binnenstad - net als vele andere binnensteden - wordt gekenmerkt door
een bodem die in de loop der eeuwen telkens is opgehoogd, terwijl deze tegelijk verontreinigd is geraakt door een lange geschiedenis van veelal kleinschalige, bedrijvigheid. Dit wordt aangeduid als een bodem met een verhoogde achtergrondwaarde aan verontreinigende stoffen. En dit is vastgelegd in de gemeentelijke bodemkwaliteitskaart (B&W-besluit, 2006).
De criteria die worden gehanteerd bij de beoordeling van bodemonderzoeken, zijn aangepast aan deze verhoogde achtergrondwaarden: het criterium waarbij vervolgonderzoek wordt ingesteld naar bodemverontreiniging ligt hóger dan de landelijke, algemene waarde.

Voor nadere informatie over het uitvoeringsbeleid bodem kunt u contact opnemen met H. Tuinhof van de afdeling Milieu, tel. (073) 615 57 61.