FNV



Kiezen voor een Sociaal Europa

De interne Europese markt mag niet voorgaan op rechten van werknemers. Dat moet in alle interne marktregelgeving duidelijk worden afgesproken in een sociale clausule. Nu is de balans zoek, zei FNV-voorzitter Agnes Jongerius vandaag in Praag op een internationaal vakbondscongres over 'Kiezen voor een Sociaal Europa'.

Jongerius hekelde een uitspraak van het Hof in Rueffert dat een aanbestedende overheid niet van buitenlandse aannemers mag eisen dat ze zich aan de cao houden. "Gevolg was dat de Poolse werknemers voor minder dan de helft van het Duitse minimumloon werkten! Dit kan absoluut niet!"

Zorgwekkende trend Die uitspraak over de zogeheten detacheringsrichtlijn heeft ook voor Nederland gevolgen, ondanks geruststellende woorden van onze staatsecretaris van Europese zaken in een brief aan de FNV. Want als cao's niet algemeen verbindend worden verklaard, zoals vaak in de bouw, dan is loonconcurrentie wel degelijk mogelijk. Jongerius noemt het een zorgwekkende trend dat het Hof de lidstaten zo de mogelijkheid heeft ontnomen om te bepalen wat belangrijk is in de sociaal-economische orde in die lidstaat.

Zwaarbevochten rechten beschermen Jongerius wil samen met de Europese vakbeweging EVV voorkomen dat zwaarbevochten rechten op collectieve onderhandelingen en staken in het gedrang komen. Daarom pleiten ze ervoor om in alle interne marktregelgeving een sociale clausule op te nemen dat de interne markt niet voor gaat op rechten van werknemers.

Europese verkiezingen Om het sociale Europa te versterken en beter in balans te brengen met de vrije marktdenkers zijn de verkiezingen in juni 2009 erg belangrijk. Jongerius zei dat de FNV een 11-puntenplan heeft vastgesteld, en met de andere Nederlandse vakcentrales een lijsttrekkersdebat wil organiseren. Ze noemde vier punten uit het plan.


1. een arbeidsmarkt voor iedereen met gelijk loon voor gelijk werk.
2. een Sociaal Protocol bij het Europees Verdrag; een verzekering dat de Europese samenwerking meer is dan alleen maar markt.
3. een Europese regeling om het publieke belang bij diensten van algemeen economisch belang te waarborgen. Iedereen moet recht hebben op goede betaalbare zorg, goed en toegankelijk openbaar vervoer en een gegarandeerde energielevering.
4. een arbeidstijdenrichtlijn zonder opt-out; aanwezigheidsdiensten moeten in beginsel beschouwd worden als werktijd.

"Deze en de andere punten zoals aanpak van topinkomens, strijd tegen casinokapitalisme en een pleidooi voor een groene economie zullen we gebruiken om onze eisen voor een sociaal Europa kracht bij te zetten. Een nieuwe herordening van sociaal-economisch Europa staat voor de deur. De FNV zal haar achterban oproepen om zijn stem te geven aan de partijen die willen bouwen aan een sociaal Europa."

Congres van de Hans-Böckler Stiftung (Duits vakbondsinstituut), de Friedrich Ebert Stiftung (Duits politiek-wetenschappelijk instituut) en de Europese Vakbeweging