PvdA Europees parlement


Malafide koppelbazen aanpakken

11 februari 2009

Werkgevers in de hele productieketen moeten aansprakelijk gesteld kunnen worden voor malafide praktijken, dat stelt de commissie sociale zaken en werkgelegenheid in het Europees Parlement vandaag. Pvda-europarlementarier Jan Cremers: "Al jaren roepen we de Europese Commissie op om iets te doen aan het feit dat onderaannemers en hoofdopdrachtgevers zich achter elkaar verschuilen als er zaken niet op orde zijn".

Volgens Cremers maakt het niet uit of dit nu gaat om het in dienst nemen van illegalen, het betalen van te lage lonen of slechte arbeidsomstandigheden: als bedrijven willens en wetens opdrachten uit- of aanbesteden om deze verantwoordelijkheden te ontlopen moeten ze aangepakt kunnen worden".

Nu gelden in sommige grotere ondernemingen al gedragscodes op dit terrein maar de praktijk van naleving is nog weerbarstig. Cremers verwelkomt de ontwikkeling van vrijwillige afspraken en nodigt de sociale partners uit de ongebreidelde toepassing van onderaanneming vrijwillig te beperken. "Maar daarnaast is ook wetgeving nodig om tegen de excessen op te treden, die het gevolg zijn van het optreden van schimmige tussenpersonen en malafide koppelbazen", aldus Cremers.

Onlangs kwam de Europese Commissie, in het kader van de bestrijding van de tewerkstelling van illegalen, al met een voorstel dat de ketenaansprakelijkheid zou moeten regelen. De Europese ministers schoten dit voorstel af en werden daarin gesteund door een rechtse meerderheid in het Europees Parlement.

"Ik snap niet waar ze bang voor zijn", aldus Cremers. "Het is helemaal niet de bedoeling om een soort heksenjacht te openen. Het lijkt mij juist ook in het belang van het bedrijfsleven om de rotte appels, die lak hebben aan sociale bescherming van werknemers en niet op een verantwoorde manier ondernemen, er uit te plukken". Het niet nakomen van verplichtingen leidt volgens Cremers alleen maar tot concurrentieverstoring.