Gemeente Den Helder

Nieuwediepkade is geopend op: 2009-02-11

Vandaag, woensdag 11 februari 2009, opende de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, mevrouw J.C. Huizinga-Heringa onder grote belangstelling de gerenoveerde en verbrede havenkaden in de Helderse zeehaven. Met deze vernieuwde havenfaciliteiten kan de dienstverlening in Den Helder ten behoeve van de offshore-industrie en zeescheepvaart verder worden geoptimaliseerd.

De openingshandeling bestond uit het luiden van een scheepsbel, op welk sein een coastal worker van Acta Marine Waterweg een bord met de nieuwe naam van de kade uit het water hees. De drie gerenoveerde en verbrede kaden gaan voortaan verder onder de naam Nieuwediepkade.

Aanpak kaden
Het project Herinrichting Rijkszeehaven Den Helder is door de provincie Noord-Holland en de gemeente Den Helder gezamenlijk gefinancierd. Het totale project heeft een investering gevergd van ruim 13 miljoen euro. Door de verbreding en renovatie van de Onderzeedienstkade is het beschikbare kadeoppervlak bijna verdriedubbeld van 4.000 naar 11.500 vierkante meter. De kade is nu 270 meterlang en volledig geschikt voor de op- en overslag van goederen ten behoeve van de offshore-industrie en zeescheepvaart. Het deel van de Visserijkade dat is verbreed en gerenoveerd, sluit aan op de Onderzeedienstkade en heeft een lengte van 195 meter. Dit kadedeel heeft een oppervlak van 2.300 vierkante meteren wordt niet alleen door de offshore-industrie, maar ook door de visserij gebruikt. Op de Onderzeedienstkade zijn de nieuwe havenbeveiligingsregels (ISPS) van kracht. Op de kop van deze kade is speciaal voor de zeegaande recreatievaart een aanlegvoorziening gecreëerd. Deze heeft een lengte van 65 meter.