Gemeente Alkmaar


Financiële crisis ook gevolgen op economie Alkmaar

Alkmaar, 11 februari 2009

"De gemeente is er alles aan gelegen om de gevolgen van deze crisis zowel voor het bedrijfsleven als de bewoners zoveel mogelijk te beperken. Wij trekken in de aanpak van deze crisis gezamenlijk op, met onze partners in de stad en de regio. Onze inwoners en bedrijven kunnen erop vertrouwen dat wij ons hiervoor maximaal inzetten", aldus Rian van Dam, wethouder Financiën, Economische Zaken en Arbeidsmarktbeleid.

Behalve de bouwsector ondervinden de woningbouwcorporaties en projectontwikkelaars nu ook de gevolgen van de financiële crisis. Gemeente Alkmaar onderneemt samen met de partners in de stad al het mogelijke om de gevolgen voor de inwoners en bedrijven te beperken. De gemeente richt zich daarbij onder meer op de woningmarkt en ze zijn op zoek naar mogelijkheden om juist nu te investeren in de stad. Ook worden er mogelijkheden gezocht op het gebied van onderwijs.

Economie en arbeidsmarkt
De economische structuur van Alkmaar en omstreken is meer veelzijdig dan bijvoorbeeld rondom IJmond, waar al grootse ontslagen (Corus)) hebben plaatsgevonden. Dat betekent dat de economische ontwikkeling in Alkmaar minder kwetsbaar is en ook de stijging van werkloosheid niet zo snel zal gaan. In de bouw, logistiek en transport, metaal en detailhandel zijn gevolgen meer merkbaar. De gemeente is periodiek bestuurlijk in overleg met ondermeer provincie, ontwikkelingsbedrijf, sociale partners, ondernemersorganisatie en wethouders Noord-Holland Noord (Regionaal Economisch Overleg Noord-Holland Noord (REON)) om zoveel mogelijk te anticiperen de komende gevolgen.

Rian van Dam: "Wij zijn van mening dat in een periode van recessie anticyclisch investeren door de overheid een belangrijke impuls kan zijn voor de werkgelegenheid. Waar mogelijk zullen we dat dan ook doen en dan met name voor investeringen die de kwaliteit van de stad bevorderen en die arbeidsintensief van aard zijn."

Inwoners van Alkmaar, werkgelegenheid en scholing Gemeente Alkmaar spant zich in op het behoud van de werkgelegenheid in de regio. Dit gebeurt door voorbereid te zijn op een toename van het aantal werkzoekenden en dus ook een toename van de inspanningen om werklozen te scholen, te begeleiden en te bemiddelen naar ander werk. Daartoe is er een periodiek overleg met de ketenpartners, CWI, UWV, het UWV werkbedrijf en de KvK. Naast krimp in werkgelegenheid zijn er ook sectoren, waar mede door de vergrijzing en de vervangingsvraag, groei is zoals in de zorg, het onderwijs, geüniformeerde diensten en gemeenten. De uitdaging ligt er ook om via her- en bijscholing de instroom in die sectoren te bevorderen.

Investeren in duurzaamheid en stimuleren van innovatie zijn centrale begrippen die cruciaal zijn voor de arbeidsmarkt om deze crisis te laten overleven. Samen met RPA, onderwijsinstellingen en KvK onderzoekt de gemeente de kansen om zo goed mogelijk in te kunnen spelen op de huidige en verwachte situatie.

Woningmarkt
De Woningbouwproductie staat onder druk. De gemeente is in overleg met de woningbouwcorporaties en de ontwikkelaars om te kijken wat eraan gedaan kan worden om toch een zekere bouwproductie te halen. Er wordt geprobeerd een aantal bouwprojecten die opgestart zijn zoveel mogelijk door te laten gaan. In het rapport "Huizen of heilige huisjes" die onlangs is vastgesteld is een quick scan opgenomen naar de oorzaken van vertraging van woningbouwprojecten in Alkmaar en wat de gemeente eraan doet.

Financiën gemeente Alkmaar
De gemeente verwacht dat ze op enig moment geconfronteerd worden met de gevolgen van de financiële crisis voor de gemeentelijke financiën. De VNG berekent nu nog een beperkte daling van de uitkering van het Gemeentefonds in 2009 als gevolg van een lagere prijsontwikkeling. De gemeente ziet geen reden om daar nu voorzieningen voor te treffen. Voor 2010 zijn de vooruitzichten onduidelijk en wordt de meicirculaire afgewacht. Ook de doorwerking van de financiële crisis in de specifieke uitkeringen kan niet of nauwelijks worden voorspeld. De opbrengsten aan belastingen, heffingen en leges kunnen enigszins onder druk komen te staan, maar naar verwachting heeft dat dit jaar geen ingrijpende gevolgen.

11 februari 2009