Voedingcentrum


Broze botten bij vitamine D tekort

Bij jonge mannen die in hun tienerjaren te weinig vitamine D binnenkrijgen, blijkt de botdichtheid lager dan bij mannen die in hun jonge jaren wel voldoende vitamine D binnenkregen. De kans op botontkalking en botbreuken op latere leeftijd is hierdoor mogelijk groter. Dit blijkt uit een publicatie van de Vrije Universiteit (VU) en het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel). Vitamine D zit vooral in vette vis, margarine, melk en zonlicht.

Voor de aanmaak en het behoud van sterke botten is vitamine D essentieel. De benodigde hoeveelheid krijg je via voedsel binnen door voldoende halvarine en margarine te gebruiken. Daarnaast is het belangrijk om dagelijks naar buiten te gaan, omdat je via je huid onder invloed van zonlicht zelf ook vitamine D aanmaakt.

Vitamine D pillen
Niet alle mensen kunnen voldoende vitamine D binnenkrijgen via de voeding en zonlicht. Aan deze groepen wordt aangeraden om extra te slikken in de vorm van supplementen.

⢠Kinderen tot 4 jaar.
⢠Personen van 4 tot 50 jaar met een donkere huidskleur. ⢠Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. ⢠Vrouwen boven 50 en mannen boven 70 jaar.
⢠Vrouwen die een sluier dragen.
⢠Personen met osteoporose (botontkalking).
⢠Personen die in een verzorgings- of verpleeghuis wonen.

Calcium
Ook calcium (of kalk) is nodig voor de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit. Als je voldoende calcium binnenkrijgt, heb je op latere leeftijd minder kans op botontkalking (osteoporose). Calcium zit vooral in melk en melkproducten (zoals yoghurt, vla en kwark) en kaas. In mindere mate zit het ook in brood, groente, peulvruchten en noten.

Bewegen
Jonge kinderen doen er goed aan om veel te bewegen. Het bevordert de aanmaak van botweefsel. Bij volwassenen vertraagt lichaamsbeweging de botafbraak en helpt dus om de botten langer sterk te houden. Daarom is het goed om elke dag bewust aan lichaamsbeweging te doen. Bijvoorbeeld een half uur stevig wandelen of fietsen.

Osteoporose
Botontkalking genezen is (nog) niet mogelijk. Daarom is het belangrijk op jonge leeftijd te zorgen voor een zo groot mogelijke botopbouw. In speciale gevallen kan met de huisarts bekeken worden of medicijnen nodig zijn om verdere osteoporose te voorkomen.

Het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd bij 152 mannen en 168 vrouwen tussen de leeftijd van 13 tot 36 jaar. Op 36-jarige leeftijd werd bij allemaal de botdichtheid gemeten. Daaruit bleek dat de mannen die vanaf hun dertiende minder vitamine D via hun voeding binnenkregen, een verminderde botdichtheid hadden. Bij vrouwen werden geen verschillen gevonden. De oorzaak hiervan is nog niet bekend.