Donner neemt advies AEGON over pensioenknip op in Pensioenwet
11/02/2009 13:35
AEGON Nederland
Minister Donner komt werknemers die nu pensioen moeten aankopen met kapitaal dat zij hebben opgebouwd in een pensioenbeleggingsverzekering tegemoet. Deze groep bijna-gepensioneerden heeft namelijk flinke pech. Door de kredietcrisis is hun opgebouwde kapitaal geslonken en de rente is historisch laag. Daardoor pakt de levenslange pensioenuitkering die zij nu kunnen aankopen fors lager uit. Hoogleraar en AEGON-directeur Herman Kappelle stelde daarom vorig jaar een pensioenknip voor deze mensen voor. Dat idee wordt nu een wet.
Kappelle pleit ervoor dat werknemers die met pensioen gaan, toestemming krijgen om een knip te maken: nu alleen voor de komende vijf jaar pensioen aankopen en pas later de rest. Door het gedeeltelijke uitstel van de pensioenaankoop, krijgt de werknemer de tijd de rest van zijn pensioen op een later moment aan te kopen. Dat zou dan na maximaal vijf jaar moeten gebeuren, in de hoop dat de aandelen in die periode weer op een beter niveau terecht zijn gekomen en het kapitaal om pensioen mee te kopen weer is aangegroeid tot het oude niveau. Tweede Kamerlid Stef Blok (VVD) omarmde het idee en vroeg minister Donner de knip toe te staan.
Vorige week heeft minister Donner (SZW) laten weten dat hij de pensioenknip gaat opnemen in de Pensioenwet. De minister heeft aangekondigd met de verzekeraars te gaan overleggen over de uitvoering van deze maatregel en over de termijn waarop de maatregel kan ingaan. Het is een tijdelijke maatregel. De Pensioenwet regelt nu namelijk dat mensen via het life-cycle beleggen hun pensioenkapitaal opbouwen. Dat betekent dat ze naarmate de pensioenleeftijd nadert, steeds minder risicovol gaan beleggen. Een situatie zoals die zich nu voordoet, is dan vrijwel niet meer mogelijk.
Herman Kappelle hield zijn pleidooi op een AEGON-congres over zorgplicht in de Pensioenwet. Volgens de bijzonder hoogleraar Fiscaal Pensioenrecht worden werknemers met een zogenaamde pensioenbeleggingsverzekering die nu met pensioen moeten, extra hard geraakt. "De gedaalde aandelenkoersen hebben het opgebouwde kapitaal flink laten slinken. Bovendien zorgt de lage rentestand ervoor dat de levenslange uitkering die wordt aangekocht laag is. De pech werkt levenslang door.
Het is niet zo dat als de economie zich herstelt, de pensioenuitkering weer stijgt. Eenmaal aangekocht, staat de hoogte vast." Volgens de hoogleraar kan het in individuele gevallen gaan om een uitkering die tientallen procenten lager uitvalt.
De maatregel geldt alleen voor werknemers die kapitaal opbouwen waarmee ze op hun pensioendatum een pensioen aankopen. Werknemers in een middelloon- of eindloonregeling krijgen een gegarandeerde uitkering die onafhankelijk is van de actuele aandelenkoers en rentestand.
http://www.aegon.nl
AEGON