Gemeente Vlaardingen


Programma van eisen en wensen voor herstel t Hof en Oranjepark opgesteld

11 februari 2009

Het college van B&W heeft kennisgenomen van het programma van eisen en wensen voor herstel van t Hof en Oranjepark. Het programma is samen met het parkpanel opgesteld. Met de gebundelde randvoorwaarden, eisen en wensen gaan landschapsarchitect Michael van Gessel, het gemeentelijke projectteam en het parkpanel verder aan de slag. Tot in april staat het maken van een voorlopig ontwerp op de agenda.

Het college van B&W wil de parken t Hof en het Oranjepark herstellen met aandacht voor de illustere geschiedenis. Een parkpanel van vijftien Vlaardingers adviseert de gemeente bij het maken van een plan voor herstel en beheer van de parken. Park t Hof is oorspronkelijk de tuin van een vroeg 17e-eeuwse buitenplaats. Het landgoed werd in 1870 als openbaar park geopend en in 1938 met het Oranjepark uitgebreid. Beide parken kampen met beheerproblemen. Door ontwatering en inklinking van het veen in de ondergrond is de bodem zodanig gedaald dat wateroverlast ontstaat. Herstellen is hard nodig.

Eisen en wensen
Belangrijk voor bewoners van met name de Oostwijk is dat eventueel door het project gecreëerde verandering van bijvoorbeeld de grondwaterstand in de parken of delen van het park geen schade mag veroorzaken aan de omliggende bebouwing. Dit is een eis in het programma. Ook is het echt de bedoeling om meer uitnodigende, duidelijke en mogelijk zelfs minder toegangen tot het park te creëren. Als wens is nadrukkelijk genoemd om de Hogelaan meer tot zijn recht te laten komen als verbindingspad en scheiding tussen t Hof en Oranjepark. Een andere wens is behoud en verbetering van de dierenweide.

Restauratie t Hof
De komende tijd buigen de gemeente, de landschapsarchitect en het parkpanel zich over de betekenis en vertaling van het begrip restauratie naar de concrete situatie van t Hof. t Hof is in de loop der eeuwen steeds in een nieuwe tuinstijl aangelegd, waarbij sommige oorspronkelijke kenmerken bleven en andere verdwenen. Welke historische parkelementen zijn nu echt het meest wenselijk en best uitvoerbaar om te restaureren? Zijn elementen uit verschillende perioden op een samenhangende manier te combineren en hoe passen historische elementen bij de eisen van huidige parkbezoekers? Deze vragen zijn nu aan de orde.
Een andere opgave is bijvoorbeeld het combineren van de huidige hoge en monumentale bomen met een meer kleurrijke en veelzijdige beplanting. Het is een wens om meer bijzondere en bloeiende planten en struiken in t Hof te planten.