Gemeente Den Helder

Traject nieuwbouw Helders zwembad aangepast op: 2009-02-11

De gemeente Den Helder heeft na een Europese aanbesteding geen partij gevonden die het nieuwe zwembad De Schots wil ontwerpen, bouwen, financieren en onderhouden. De aanbesteding leverde wel een partij op die het nieuwe zwembad mag gaan exploiteren: stichting zweminrichting Den Helder. De stichting, die het huidige zwembad ook exploiteert, schreef economisch voordeliger in dan drie andere inschrijvers.

Het college van B&W stelt nu voor het gebouw zelf te financieren en op zoek te gaan naar een architect. Daarna volgt opnieuw een Europese aanbesteding, maar nu alleen voor de bouw. In het gunstigste geval kunnen de deuren van het zwembad begin 2012 open. De gemeenteraad moet het voorstel nog bespreken.

Europese aanbesteding
Op verzoek van de raad ging het college in 2008 via een Europese aanbesteding op zoek naar een partij die het nieuwe zwembad wilde ontwerpen, bouwen, financieren en onderhouden. Voor deze gecombineerde aanbesteding werd onder meer gekozen omdat de gemeente zelf geen eigenaar wil zijn van het zwembad. De marktpartijen mochten aan de hand van een door de gemeente vastgesteld programma van eisen een zwembad bouwen op locatie Nieuwland. Daarnaast mochten indieners ook met een eigen passende locatie komen. De gemeente zou het zwembad 40 jaar gaan huren en de Koninklijke Marine 25 jaar. Op de aanbesteding zijn geen geldige aanbiedingen binnengekomen. Ook lokale marktpartijen hebben geen plannen ingediend. De aanbesteding sloot op 19 december 2008.

Bouw nu zelf betalen
Nu het niet is gelukt de markt te interesseren voor de financiering van een gemeentelijk zwembad, moet de gemeente haar eigen verantwoordelijkheid nemen. Het college van B&W stelt voor de onderdelen in de oorspronkelijke aanbesteding los te koppelen. De gemeente gaat de bouw van het zwembad zelf betalen, via een lening bij de Bank van de Nederlandse Gemeenten en een afschrijving over 30 of 40 jaar.

Twee opties voor ontwerpen en bouwen
Het laten ontwerpen en bouwen van het zwembad kan vervolgens op twee manieren. Mogelijkheid 1: De gemeente selecteert volgens Europese regels een aantal ontwikkelaars die ervaringen hebben met zwembaden. Daar wordt er vervolgens één van uitgekozen die het hele project gaat ontwerpen en bouwen. Mogelijkheid 2: De gemeente zoekt volgens Europese regels een architect. Die maakt een definitief ontwerp. Daarna volgt opnieuw een Europese aanbesteding, maar nu alleen voor de bouw.

Keuze voor regie en invloed
Het college kiest voor de tweede methode. De gemeente houdt daardoor de regie in eigen handen en kan samen met de nieuwe exploitant nog veel invloed uitoefenen op het ontwerp. Daarnaast kan het apart aanbesteden van de bouw financieel voordeel opleveren. Nadelen zijn er ook: de risico's voor de gemeente zijn hoger, maar daar kan het zich tegen verzekeren.

Meer duidelijkheid
Overigens is het oorspronkelijke Europese aanbestedingstraject niet helemaal voor niets geweest. Niet alleen is er een exploitant gevonden, maar ook ligt er nu een volwaardig programma van eisen. Met de Koninklijke Marine zijn verder afspraken gemaakt over deelname in het project. Ook is duidelijk dat het nieuwe zwembad naast het huidige bad gebouwd gaat worden, passend in het bestemmingsplan.