Politie Utrecht

Jaarcijfers district Rijn & Venen 2008

Utrecht, 11-02-2009

Geregistreerde criminaliteitscijfers 2008 politiedistrict Rijn & Venen

Daling criminaliteit zet door

RIJN & VENEN - De totale criminaliteit binnen de acht gemeenten van het district Rijn & Venen (De Ronde Venen, Breukelen, Abcoude, Loenen, Woerden, Montfoort, Oudewater en Maarssen) is in 2008 gedaald met 2% ten opzichte van 2007. In 2008 is er 8.459 keer aangifte gedaan van een strafbaar feit. In 2007 was dit aantal 8.614. Het is het zesde achtereenvolgende jaar dat er een daling te zien is.

In 2002 werd in het district Rijn & Venen 10.778 keer aangiften gedaan van strafbare feiten. Dit betekent dat ten opzichte van 2002 de geregistreerde criminaliteit met 21% is gedaald.

Stijgers en dalers

De meeste delictsoorten laten een daling zien. De grootste dalers zijn diefstal van of uit auto (-19%) en bedrijfsinbraken (-12%). Het aantal geweldsdelicten is net als overige criminaliteit in 2008 nagenoeg genoeg gelijk gebleven. Het aantal woninginbraken en fietsendiefstallen is ten opzichte van 2007 toegenomen met 16% en 12%.

Doelstelling

De politie heeft samen met het Openbaar Ministerie en de gemeenten een gezamelijke doelstelling afgesproken, namelijk een verlaging van de criminaliteitscijfers met 40% eind 2011.

Speerpunten voor 2009: overlast, veelvoorkomende criminaliteit en ondermijning

Voor het komend jaar betekent dit dat naast het gegarandeerde politiepakket onze focus ligt bij het verder terugdringen van veelvoorkomende criminaliteit (fietsendiefstal, auto-inbraken en vernielingen), woninginbraken, jeugdoverlast en ondermijning. Het is van belang zowel overlast als veel voorkomende criminaliteit opnieuw prioriteit geven om op de lange termijn de vruchten te kunnen plukken van de gebruikte aanpak.

Bij de aanpak van veel voorkomende criminaliteit draait het om auto-inbraken, vernielingen en fietsendiefstallen. Vernielingen en diefstallen zijn vormen van criminaliteit die het gevoel van onveiligheid versterken en grote maatschappelijke kostenposten zijn.

De feitelijke aanpak van overlast dient lokaal plaats te vinden, op het niveau van buurt of straat onder regie en verantwoordelijkheid van gemeenten. Onder ondermijning worden de, vaak onzichtbare, activiteiten verstaan die gepleegd worden door criminele organisaties en de georganiseerde middencriminaliteit. Gerichte aandacht is er voor mensenhandel, georganiseerde wietteelt en heling.

Burger als bondgenoot

Ook afgelopen jaar heeft het district een behoorlijk aantal aanhoudingen verricht (2.798). Dit is een stijging van 8% ten opzichte van 2007. Hierbij spelen meldingen van burgers een heel belangrijke rol. Om het aantal aanhoudingen op peil te houden en te doen toenemen hebben we de hulp van alle burgers in de regio nodig. Daarom doen wij als korps onderzoek naar hoe wij onze heterdaadkracht kunnen verhogen.

Intensieve samenwerking tussen burgers en de politie Utrecht, waarbij de burgers als ogen en oren van de maatschappij functioneren en verdachte situaties en heterdaad delicten direct via 112 melden aan de politie Utrecht. De bijdrage van de politie Utrecht bestaat uit een directe en effectieve reactie op de melding met als doel om de dader op heterdaad aan te houden.

Doelstelling

Op dit moment worden slechts 1 op de 9 waargenomen misdrijven binnen enkele seconden gemeld via 112. Onze doelstelling is om dit in 2011 te verdubbelen. Met het stap voor stap verhogen van onze heterdaadkracht zal de politie meer boeven kunnen vangen. Het proces van meldingen en de manier waarop de politie deze verwerkt, wordt in 2009 scherp doorgelicht. Dit moet leiden tot betere resultaten. Daarnaast gaat de politie Utrecht breder bekend maken dat burgers in het geval van een verdachte situatie ook 112 mogen bellen.

Criminaliteitscijfers 2008


Zie het origineel