Gemeente Almelo

Gemeente duidelijk over afval in de bodem

11 februari 2009 - In de Almelose bodem worden regelmatig puin, sloopafval of ander vervuilend materiaal gevonden. De veroorzaker is aansprakelijk voor het schoonmaken van de bodem. Dat levert vaak complexe situaties op, omdat het afval soms tientallen jaren geleden is gestort. Bovendien is de eigenaar van de grond lang niet altijd op de hoogte. Als het afval de bodem heeft verontreinigd of nog steeds een risico vormt, kan de eigenaar aansprakelijk worden gesteld. De beleidslijn Omgaan met afval in de bodem geeft duidelijkheid in situaties waarin de wetgeving niet voorziet.

De Wet bodembescherming (wbb) is opgesteld om onze bodem te beschermen zodat deze gebruikt kan worden voor mens, plant en dier. Wanneer de gemeente afval in de bodem aantreft, wordt de samenstelling van de bodem onderzocht. Als blijkt dat minder dan 50% van het materiaal uit grond bestaat (en dus overwegend puin of afval is), wordt het niet meer als `bodem' aangemerkt. De wbb is dan niet langer van toepassing. De beleidslijn Omgaan met afval in de bodem biedt in deze situatie uitkomst.

Beleidslijn

De beleidsregel beschrijft hoe de Gemeente handelt in verschillende situaties van afval in de bodem. Drie factoren spelen hierbij een rol: is er wel of geen veroorzaker aan te wijzen, is de situatie voor of na 1975 ontstaan en heeft het afval de bodem wel of niet verontreinigd.

Is bijvoorbeeld het afval na 1975 gestort en is de veroorzaker bekend, dan is deze verantwoordelijk voor het opruimen van het afval. Ongeacht of de bodem is verontreinigd. Is er geen veroorzaker bekend en er is sprake van een bodemverontreiniging, dan is de eigenaar verantwoordelijk.

De beleidslijn geeft voor alle situaties aan wie verantwoordelijk is voor het opruimen van het afval, al dan niet in combinatie met een bodemsanering.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

De Gemeente Almelo heeft in het verleden zelf ook afval in de bodem gebracht via dempingen en neemt hiervoor haar maatschappelijke verantwoordelijkheid. De opgestelde beleidsregels gelden ook voor situaties waarin de Gemeente als veroorzaker dan wel eigenaar is aan te merken.