Groen!

Groen! dient klacht in tegen pro-kernenergiecampagne Nucleair Forum bij JEP

Datum
11/02/2009

Auteur
Tinne Van der Straeten voor Federaal parlement: Kamer

Categorie
In Klimaat en energie

Het nucleair forum, een koepelorganisatie van de pro-kernenergielobbyisten, voert een misleidende mediacampagne van maar liefst 2 miljoen Euro. "Deze campagne laat uitschijnen dat ze neutraal is en misleidt hiermee de burger. Daarom dienen wij een klacht in bij de Jury voor Ethische Praktijken inzake reclame,â verklaart Tinne Van der Straeten, federaal parlementslid. Zij zal ook minister Magnette ondervragen over de deelname van een aantal instellingen deels gefinancierd door de overheid aan het Nucleair Forum.

De megalomane campagne bombardeert de burgers plat met tal van scheefgetrokken argumenten: een klein beetje tegen kernenergie maar vooral pro. En als ze al tegenargumenten aanhalen, dan vooral om ze nadien onderuit te schoppen. Toch bestempelt het forum hun campagne als `open dialoog' en neutraal. "Als je hun website, affiches en spots bekijkt, dan kan je niet echt van neutraliteit of `open dialoog' spreken. Het is in hoofdzaak een communicatiestrategie om de voordelen van kernenergie te belichten en de nadelen te minimaliseren. Voor ons is dit misleidende reclame," aldus Tinne Van der Straeten.

Iedereen heeft het recht om reclamecampagnes te voeren waarbij hij of zij de eigen producten aanprijst. Maar in hun communicatie moeten instanties eerlijk blijven en mogen zij de burgers niet misleiden. Het nucleair forum, een vereniging van bedrijven en instellingen die zich willen inzetten voor de toepassing van nucleaire energie in België, heeft dus het recht om uit te pakken met reclamecampagnes pro kernenergie maar niet om hun campagnes als `neutraal' of als `open dialoog' te bestempelen als dat duidelijk niet zo is. Ook zij moeten klare wijn schenken.

Met de klacht hoopt Groen! een duidelijk signaal te geven aan de pro-kernenergielobby dat hoe machtig ze ook mag zijn, ook zij gebonden zijn aan eerlijkheid. Groen! vindt het bovendien onaanvaardbaar dat Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) en IRE, beiden instellingen die in ruime mate gefinancierd worden door de overheid deelnemen aan deze campagne. Tinne Van der Straeten: "Wat betreft het SCK en IRE zal ik de bevoegde minister Magnette grondig ondervragen. Als zou blijken dat deze misleidende reclamecampagne deels betaald werd door geld van de belastingbetaler, dan zit deze regering opnieuw met een groot schandaal opgezadeld. Groen! eist van de minister ook duidelijke garanties in verband met de onafhankelijk van het NIRAS, dat via haar dochter Belgoprocess vertegenwoordigd is in de campagne."

Groen! roept iedere burger die zich misleid voelt door deze pro-kernenergiecampagne op om ook een klacht in te dienen bij JEP (www.jep.be).

Het volledige dossier ivm kernenergie kan u nalezen op www.groen.be

De klacht ingediend door Tinne Van der Straeten, kan u hier nalezen.

Contact: Tinne Van der Straeten -