11 februa ri (11-2) Europese dag van alarmnummer 1-1-2

11 februari (11-2) is de Europese dag van het alarmnummer 1-1-2. In Nederland wordt het alarmnummer ruim vijf miljoen keer per jaar gebeld. Mensen mogen bellen naar 1-1-2 als elke seconde telt. Dus niet alleen als er mensenlevens in gevaar zijn, maar ook als er onmiddellijk politie, brandweer of ambulance moet komen. Maar 1-1-2 is er niet om te melden dat er een fiets is gestolen of dat een inbraak is gepleegd. Voor meldingen en aangiften zonder spoed is er het algemene politienummer 0900-8844.

Wie met een vaste telefoon belt naar 1-1-2, komt automatisch terecht bij de alarmcentrale in de eigen regio. De beller krijgt dan de vraag welke hulpdienst nodig is: politie, brandweer of ambulance. Wie met een mobiele telefoon naar 1-1-2 belt, komt terecht bij de alarmcentrale van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) in Driebergen. De beller wordt daarna doorgeschakeld naar de gevraagde hulpdienst in de eigen plaats of regio.

Het nummer 1-1-2 is het alarmnummer voor heel Europa, zowel voor vaste als voor mobiele telefoons. Wie binnen Europa op reis is, hoeft dus nooit na te denken over wat het plaatselijke alarmnummer is.

Op mobiele telefoons werkt 1-1-2 altijd. Ook als het beltegoed op is, het abonnement is verlopen of de telefoon is vergrendeld met een pincode.

Het misbruik en verkeerd gebruik van 1-1-2 is enorm hoog, ongeveer 65 procent. Van de 5 miljoen telefoontjes per jaar zijn er 3,4 miljoen verkeerd. Het varieert van uitschelden van de politie, kinderen die als spelletje 1-1-2 bellen en 'broekzakbellen' (per ongeluk met een mobiele telefoon 1-1-2 bellen) tot echt bewust valse meldingen. De politie doet het nodige om misbruik en verkeerd gebruik te bestrijden. Zo bellen zij de ouders van kinderen terug om te wijzen op het gedrag van hun kinderen. Als de kinderen vervolgens een excuusbrief schrijven volgt geen straf. Strafrechtelijk wordt wel opgetreden tegen notoire misbruikbellers. Op het zonder noodzaak bellen van het alarmnummer staat een maximale gevangenisstraf van drie maanden. Op het doen van een valse bommelding staat maximaal vier jaar.

Later dit jaar start er een voorlichtingscampagne om misbruik en verkeerd gebruik van 1-1-2 te verminderen. De telefooncentrale bij het KLPD is dan zo aangepast dat de eigenaar en de locatie van een mobiele telefoon is te achterhalen, ook als nummerherkenning is uitgeschakeld en ook als de sim-kaart ontbreekt.

Noot voor redacties (