Pers info
Datum 05-02-2009
Nummer 29
Slimme kiosk Apeldoorn sorteert kunststofafval bij de bron
Bewoners van de wijk De Maten kunnen hun kunststofverpakkingen voortaan inleveren bij een kiosk voor kunststofafval bij winkelcentrum De Eglantier. Een slimme machine sorteert de aangeboden kunststofflessen en flacons op soort materiaal en versnippert ze. Het versnipperde afval wordt door de gemeente aan producenten aangeboden voor hergebruik. Het kunststofafval wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het produceren van flessen, flacons, tennisballen en kleding. Op woensdag 11 februari 2009 neemt wethouder Michael Boddeke de kunststofkiosk officieel in gebruik.
De kunststofkiosk lijkt op een statiegeldflessenautomaat in de supermarkt. Bewoners kunnen hun kunststofflessen en flacons in een flessengat gooien. De machine sorteert deze op materiaalsoort en verwerkt het vervolgens tot reepjes kunststof. Voor het overig kunststof, zoals boterkuipjes en folies is naast de kiosk een ondergrondse container. Als na drie maanden blijkt dat de kiosk het verwachte succes oplevert, overweegt de gemeente het apparaat ook bij andere winkelcentra te plaatsen. Tot die tijd wordt bij alle winkelcentra de gewone 'oranje' kunststofcontainer geplaatst. De kiosk op het winkelcentrum De Eglantier is op werkdagen geopend van 7.30 - 20.30 uur met uitzondering van de donderdag en vrijdagavond. Dan is de kiosk geopend tot 21.30 uur. De openingstijden in het weekend zijn; zaterdag 7.30 - 20.30 uur, zondag 9.00 - 20.30 uur.
Met de kunststofkiosk neemt de gemeente Apeldoorn een volgende stap in de inzameling van statiegeldvrije kunststofverpakkingen. De kiosk komt voort uit de proef die vorig jaar met de oranje kunststofcontainers werd gehouden in de wijk Zevenhuizen. De aparte inzameling van kunststofafval scheelde de bewoners circa vijf grijze minicontainers per jaar.
Het ingezamelde kunststofafval wordt vervoerd naar Duitsland. In Duitsland wordt het afval gesorteerd en gaat het onder andere weer terug naar Nederlandse producenten van gerecycled kunststof. Volgens de gemeente Apeldoorn is het transporten van plastic vooral het vervoeren van lucht. Dit kost onnodig veel geld en het belast het milieu (CO2-uitstoot). Het gescheiden inzamelen van afval is juist opgezet om het milieu te sparen.
Einde persbericht
Gemeente Apeldoorn
Gemeente Apeldoorn