Geef ZZP'er tijdelijk ook WW
Politiek ziet zzp'er over het hoofd
OUDERKERK AAN DE AMSTEL, 20090210 -- Bij een kort onderzoek van Geijsel Adviesgroep onder een aantal bouwbedrijven werd snel hun remedie tegen de crisis zichtbaar; de zzp'ers krijgen geen opdrachten meer. De politiek moet overwegen deze groep `werklozen' tijdelijk te steunen.
Veel zelfstandigen zonder personeel werkten voorheen in loondienst bij hun huidige opdrachtgever. De werkgever betaalde bruto loon en hield daar loonbelasting en sociale premies op in. Vaak zijn werkgevers en werknemers overeengekomen om het dienstverband te beëindigen onder de afspraak voortaan als opdracht-gever respectievelijk -nemer met elkaar verder te gaan. Ze waren vervolgens beiden goedkoper uit, de werkgever betaalde minder lasten en de ex-werknemer hield netto meer over. Dat laatste is slechts schijn want de besparing kwam ten dele vanwege het slechter verzekerd zijn tegen arbeidsongeschiktheid en werkloosheid.
Met ingang van 1 januari 2009 betalen gewone werknemers ook geen ww-premie meer. Het verschil met het netto loon van een werknemer is hiermee weer kleiner geworden.
Nederland kent inmiddels zo'n 800.000 kleine zelfstandigen zonder personeel. Zij zijn niet goed georganiseerd en minder duidelijk hoorbaar.
Geijsel Adviesgroep, een assurantiekantoor gericht op het mkb, benieuwd naar de mogelijke gevolgen van de crisis voor haar relaties en indirect dus ook voor het Geijsel, informeerde steekproefsgewijs bij een aantal bouwbedrijven naar de aanpak. Steevast werd gesteld dat de het eigen personeel uiteraard eerst aan het werk gehouden moest worden en dat ingehuurde krachten uiteraard nauwelijks nog werden opgeroepen. Dit resulteert in een drama voor duizenden zzp'ers. Zij hebben er in theorie bewust voor gekozen om van de bescherming van de sociale verzekeringen af te zien. Verzekeringen die ze vandaag de dag meer dan ooit nodig hebben, juist in de bouw. Een aantal van hen is zeker niet hoog opgeleid hetgeen de kansen op de arbeidsmarkt of tot omscholing beperkt. Stille armoe dreigt voor deze kwetsbare groep.
Nu de overheid noodmaatregelen overweegt ligt het, gelet op het feit dat hier voor werknemers geen premieplicht meer geldt, voor de hand te overwegen om deze groep alsnog aansluiting te bieden op de werkloosheidsvoorziening.