Ingezonden persbericht


René Steenhorst van De Telegraaf winnaar Pfizer Persprijs 2008

Utrecht, 10 februari 2009. Vanmiddag is René Steenhorst, medisch journalist van De Telegraaf uitgeroepen tot winnaar van de Pfizer Persprijs 2008. Hij werd bekroond omdat hij een belangrijke bijdrage leverde aan goede journalistieke voorlichting over diabetes. Steenhorst ontving uit handen van juryvoorzitter Ben Crul een fraaie sculptuur. De cheque van 5000 euro die aan de prijs verbonden is, schonk hij ter plekke aan het Diabetes Fonds.

Eervolle vermelding kreeg de Kilimanjaro Diabetes Challenge, een initiatief van Bas van de Goor.

'René Steenhorst wist met zijn artikel 'Op het juiste pad' het probleem van gedragsverandering bij diabetes vanuit een persoonlijke optiek helder te schetsen en invoelbaar te maken. 'Eenvoudig en prachtig' aldus het juryrapport.

Het aan de eerste prijs verbonden bedrag van 5000 euro schonk Steenhorst onmiddellijk aan het Diabetesfonds. "Samen met het fonds heb ik een goede bestemming gevonden: het geld word besteed aan een pilot-studie over de aanleg voor type-2 diabetes en obesitas bij kinderen van 6 tot 12 jaar. Dit wetenschappelijk onderzoek vindt momenteel plaats in het Leids Universitair Medisch Centrum en wordt uitgevoerd door dr. L. van den Berg en kinderarts dr. H. Delemarre".

Bas van de Goor, die met zeven diabeteslotgenoten de Kilimanjaro beklom, mocht een cheque van 1000 euro in ontvangst nemen voor zijn foundation. Zijn project werkte volgens de jury heel inspirerend en bracht veel teweeg bij andere media.

De in totaal vijf genomineerden gaven tijdens de uitreiking een toelichting op hun publicatie aan de hand van een interview met Inge Diepman. De andere genomineerden waren Petra Noordhuis van Nederlands Dagblad met 'Het went nooit om je kind te moeten prikken', Maaike de Boer met het artikel 'De diabetes-'terrorist'' dat zij schreef voor Bloedsuiker, en , Angelique Kersten, Hilde-Marije Polling, Yvonne Sander, Ans Dokter, Marlies Kruizenga, Ilse de Graaf en Harm Edens van Omroep Gelderland met 'Pubers met diabetes'. Zij ontvingen ieder een kleinere uitvoering van de sculptuur en een geldprijs van 1000 euro.

Steenhorst verklaarde te hebben geaarzeld deze award te accepteren. 'Het past een journalist niet om prijzengeld aan te nemen van, in dit geval, een geneesmiddelen-concern. Ook al ben ik mij zeer bewust dat wij allen niet zonder de farmaceutische industrie kunnen. dat word weleens vergeten. Angst van een journalist: als ik het prijzengeld zou aannemen, zou ik nooit meer kritisch kunnen schrijven over al die patiëntenverenigingen en organisaties die zich laten sponsoren door pillenfabrikanten. iets dat in mijn optiek werkelijk niet kan. Ik ben verheugd dat dit geld nu is terechtgekomen waar het hoort: niet bij mij, maar bij kinderen met diabetes en in het wetenschappelijk onderzoek".

Ivan Wolffers: gezondheidsanalfabeten baat bij goede journalistiek

Ivan Wolffers gaf een lezing over communicatie in de zorg. De gebruiker van de zorg moet keuzes maken maar daarvoor is kennis nodig. Wolffers stelde dat veel volwassenen weinig begrijpen van de instructies die gegeven worden om de gezondheid te verbeteren. Hij noemt dit 'gezondheidsanalfabetisme'. Als we willen dat mensen zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun gezondheid, zal daar wat aan gedaan moeten worden. Volgens Wolffers zijn journalisten die zich inzetten voor goede medische informatie daarbij broodnodig.

Mensen met diabetes in tien jaar verdubbeld

Pfizer heeft de Persprijs in het leven geroepen om goede journalistieke berichtgeving over ziektebeelden te stimuleren en daarmee het kennisniveau van het publiek te vergroten. In 2008 was het thema diabetes omdat dit een vaak onderschatte chronische ziekte is. Recente cijfers laten zien dat het aantal geregistreerde diabetespatiënten in Nederland de laatste tien jaar is verdubbeld . In veel gevallen gaat het hier om diabetes in relatie met overgewicht. Goede berichtgeving in de media kan helpen om diabetes terug te dringen.

Jury Pfizer Persprijs

De jury bestaat uit Drs. Ben Crul, hoofdredacteur van Medisch Contact en arts; Guus Mater, redacteur volksgezondheid ANP; Prof.dr. Anton Stalenhoef, internist Universitair Medisch Centrum St. Radboud; Ele Visser, directeur Patiënten Academie; Prof.dr. Anne van der Meiden, emeritus hoogleraar Massacommunicatie en Public Relations; drs. Sonja Keizers, oprichter en eigenaar van apotheek Pillen en Praten; Maarten Ploeg, Directeur van Diabetesvereniging Nederland.

Kijk ook op www.pfizerpersprijs.nl


- einde persbericht -