GroenLinks
Britse regering mag Nederlandse parlementariër niet weigeren
10 februari 2009
Het kan niet zo zijn dat de Britse regering een Nederlandse parlementariër de toegang tot het Verenigd Koninkrijk ontzegd. Dat is met Geert Wilders wel gebeurd. Lidstaten van de Unie mogen niet op deze wijze met parlementariërs van een andere lidstaat omgaan. Daarom heeft Femke Halsema samen met Alexander Pechtold de volgende vragen gesteld.
Schriftelijke vragen van de leden Halsema (GroenLinks) en Alexander Pechtold (D66) aan de ministers van Buitenlandse Zaken en Justitie over het feit dat de Britse regering een Nederlandse parlementariër toegang tot haar land ontzegd, d.d. 10 februari 2009.
1. Is het juist dat de Britse regering weigert een Nederlandse parlementariër (PVV fractievoorzitter Geert Wilders) in Engeland toe te laten? (ANP, 10 februari 2009)
2. Wat zijn de exacte gronden waarop de Britse regering haar weigering baseert? Heeft het met beveiligingsredenen te maken, met uitlatingen van de betrokkene of is betrokkene met redenen omkleed tot ongewenst persoon verklaard?
3. Is het juist dat de minister van Buitenlandse Zaken aan zijn Britse ambtsgenoot heeft laten weten dat de weigering "zeer betreurenswaardig" is?
4. Waarom is voor deze term gekozen en is door de minister niet gesteld dat het onaanvaardbaar is dat een EU-lidstaat een parlementariër van een andere lidstaat de toegang tot haar grondgebied ontzegd?
5. Is het juist dat de minister van Justitie de zaak nog verder met zijn Britse ambtgenoot zal bespreken?
6. Wat is de inzet van de minister van Justitie voor dit gesprek, welke kwalificatie zal hij gebruiken en welke eisen is hij van plan te stellen?
7. Overweegt u om eventueel de minister-president te vragen om zijn ambtsgenoot te laten weten dat Nederland het niet aanvaardbaar vindt dat Nederlandse parlementariërs de toegang tot het Verenigd Koninkrijk wordt ontzegd?
8.Bent u bereid deze vragen vóór dinsdag 17 februari 2009 te beantwoorden?