Gemeente Utrecht

Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders

Persberichten

Collegeberichten


1 Utrechtse bijdragen ter financiering maatregelen Pakketstudie Ring Utrecht De gemeente Utrecht stelt 4,4 miljoen euro beschikbaar als gemeentelijke bijdrage aan de financiering van de zgn. 'No Regret' maatregelen. Het gaat om relatief goedkope maatregelen, die al op korte termijn een bijdrage leveren aan de bereikbaarheid van stad en regio Utrecht. Voor het gehele pakket is een bedrag van 47,5 miljoen euro beschikbaar, gefinancieerd door gemeente Utrecht, Bestuur Regio Utrecht, provincie Utrecht en het Rijk. Het geld is ondermeer bestemd voor de verbetering van fietsroutes, de aanleg van een P+R terrein op Lage Weide of bij Leidsche Rijn Centrum, het opstarten van een regionale verkeerscentrale, en maatregelen om de stedelijke goederendistributie te verbeteren.

Daarnaast stelt de gemeente Utrecht 3,6 miljoen euro beschikbaar ter financiering van het Basispakket maatregelen om de bereikbaarheid in stad en regio te verbeteren. De maatregelen voorzien onder meer in een nieuwe tunnel tussen station Lunetten en de Laan van Maarschalkerweerd, een dubbelzijdig fietspad langs de stedelijke verdeelring in Utrecht-West, verbetering van buslijn 10, een fietsbrug in Oog in Al over het Amsterdam Rijnkanaal, het optimaliseren van de verkeerssituatie op de Lucasbrug bij de Stadsschouwburg, de marketing van het regionaal openbaar vervoer en uitvoering van maatregelen om meer vrachtverkeer om de regio Utrecht te leiden. Ook is voorzien in dynamische verkeersgeleiding van het verkeer op stedelijke invalswegen en aansluitingen op autosnelwegen. In totaal wordt door de verschillende overheden voor uitvoering van het basispakket een bedrag van 74,5 miljoen euro uitgetrokken.

De gemeentelijke bijdragen aan de No Regret maatregelen en het Basispakket worden betaald uit de pot 'reserve pakketstudie Ring Utrecht' op de gemeentebegroting. Om ook in de toekomst de afgesproken gemeentelijke bijdragen te kunnen betalen aan de uitvoering van alle maatregelen die binnen het kader van de Pakketstudie Ring Utrecht worden uitgevoerd, is het nodig om deze reservepot aan te vullen. De gemeenteraad krijgt daarover bij de voorjaarsnota 2009 een raadsvoorstel voorgelegd.

Meer informatie: Gerard Derksen, 030 - 286 11 68


2 Benoeming nieuwe jury Filmprijs Stad Utrecht Het college van burgemeester en wethouders heeft de heren Mahmoud al Massad en André van Duren en mevrouw Sonja de Leeuw benoemd als de nieuwe jury Filmprijs Stad Utrecht. Ze worden benoemd voor een periode van vier jaar en volgen de leden van de eerste jury, de dames Hanneke Niens en Annelotte Verhaagen en de heer Robert Jan Westdijk op, wiens termijn dit jaar afliep. Mahmoud al Massad is een Palestijnse documentaire en filmmaker, die vanaf het eind van de jaren '90 in Utrecht woont en werkt. Zijn bekendste producties zijn Shatter Hassan en Recycle. André van Duren maakt speelfilms, televisiedramaproducties en reclamefilms. Zijn bekendste speelfilms zijn Kees de Jongen, Mariken en Joe Speedboot. Sonja de Leeuw is hoogleraar bij de opleiding Theater-, Film- en Televisiewetenschap aan de Universiteit Utrecht. Zij was lid van de Raad voor Cultuur en voorzitter van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties.

Meer informatie: Anita van Wijnbergen, 030 - 286 10 44