Ingezonden persbericht


EMBARGO tot dinsdag 10/2

Dinsdag 10/2 om 13.45u promoveert Bert Kreemers aan de Universiteit van Leiden, zijn proefschrift "Hete hangijzers" verschijnt tegelijkertijd in een handelseditie bij Uitgeverij Balans.

De keuze van een opvolger van de F-16 is een heet hangijzer in de Nederlandse politiek. Net als eerdere besluiten over de aanschaf van Nederlandse gevechtsvliegtuigen. In Hete hangijzers vertelt Bert Kreemers over de missers, uitglijders en complicaties die Haagse politici bij de besluitvorming over de aanschaf op het verkeerde been zetten. Zeer onthullende kijk in de keuken van de luchtmacht!

Uit het onderzoek van Bert Kreemers komt veel nieuws, bijgesloten vind je een persbericht over de bemoeienissen van Prins Bernhard bij de aanschaf van de F-16, hij was dus niet alleen betrokken bij aankopen van de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Lockheed voor de Nederlandse krijgsmacht, maar spande zich ook in voor de aanschaf van de opvolger van de Starfighter.

Maar er is meer, wanneer je interesse hebt in de volgende berichten, laat het mij dan weten dan stuur ik je meer informatie/volledig persbericht:
* Noodzaak vervanging F-16 toestellen op korte termijn NIET aanwezig
* Nieuwe feiten over omkooppogiong Tweede Kamerleden bij aanschaf opvolger van de Starfighter in 1974
* Nederlandse luchtmacht speelde bij aanschaf gevechtsvliegtuigen onder een hoedje met Amerikanen.

Meer informatie/aanvraag recensie-exemplaren of interviewverzoeken, neem contact op met mij.

Hartelijke groet,

Daniëlle Vermeulen
Publiciteit en Marketing Uitgeverij Balans

Herengracht 370-372, 1016 CH Amsterdam
Postbus 2877, 1000 CW Amsterdam
T 020 5247580 / 06 460 475 88
E d.vermeulen@uitgeverijbalans.nl

Prins Bernhard bemoeide zich met de aanschaf van de F-16

Prins Bernhard was niet alleen betrokken bij aankopen van de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Lockheed voor de Nederlandse krijgsmacht, maar spande zich ook in voor de aanschaf van de opvolger van de Starfighter voor de Nederlandse luchtmacht. Dat blijkt uit het proefschrift waarop Bert Kreemers vandaag aan de Universiteit Leiden is gepromoveerd.

Eerst zette de echtgenoot van koningin Juliana zich in voor de Cobra van Northrop. De president-directeur van Northrop, Thomas V. Jones, logeerde bij bezoeken aan Nederland op paleis Soestdijk en maakte gebruik van een dienstauto van de inspecteur-generaal van de koninklijke luchtmacht, een functie van prins Bernhard. Thomas V. Jones had eind januari 1974 een door de prins gearrangeerd gesprek met minister van Defensie Henk Vredeling. Enige tijd later werd de minister door prins Bernhard uitgenodigd voor een lunch op paleis Soestdijk. Daar was - tot ongenoegen van de onwetende minister Vredeling - ook de topman van Northrop aanwezig.

Na de keuze van de Amerikaanse luchtmacht voor de F-16 verlegde prins Bernhard zijn inspanningen voor de aanschaf van een Amerikaanse opvolger van de Starfighter naar General Dynamics, de bouwer van de F-16. Hij waarschuwde op 22 maart 1975 de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Henry Kissinger, dat problemen rond de landingsrechten van KLM in de Verenigde Staten moesten worden opgelost om de keuze op de F-16 als opvolger van de Starfighter in de Nederlandse luchtmacht mogelijk te maken ("The F-16 sale looks good to him if there are no political developments to cloud our bilateral relations."). Prins Bernhard was in die tijd lid van de raad van commissarissen van KLM. Vredeling was niet op de hoogte van de lobby van prins Bernhard.

De Nederlandse regering besloot op 25 mei 1975, drie maanden na het gesprek van Bernhard met Kissinger, de F-16 aan te schaffen. De eindonderhandelingen met General Dynamics en de Franse vliegtuigbouwer Dassault over de aanschaf over een opvolger van de Starfighter waren eind maart 1975 nog in volle gang. De Nederlandse regering kreeg op 18 april 1975 een nieuw aanbod van Dassault en probeerde die dag van de Amerikanen extra concessies voor de aankoop van de F-16 los te krijgen. Dat laatste zou uiteindelijk tot niets leiden.