NEN


Terughaalactie Go-Tan glutenvrije sojasaus

maandag 9 februari 2009, 16:12

Afgelopen vrijdag heeft het bedrijf Go-Tan op haar website aangegeven dat in een deel van haar glutenvrije sojasaus een verontreiniging is geconstateerd. Het gaat om een aantal flesjes sojasaus glutenvrij van 250 ml. De verontreiniging is de stof 3-MCPD die schadelijke is voor de gezondheid. Sojasaus ontstaat normaliter door een vergistingsproces. Dit proces kan op technische wijze worden versneld, waarbij het schadelijke 3-MCPD kan ontstaan. In dit geval is de schadelijke stof afkomstig uit een aangeleverde grondstof. Go-Tan raadt de consument op haar website aan om de inhoud van de flesjes sojasaus in kwestie weg te gooien.

3-MCPD is een voorbeeld van een zogenaamde procescontaminant. Dit zijn schadelijke stoffen die in voeding terecht kunnen komen tijdens het productieproces van voedingsmiddelen. Andere voorbeelden zijn PAK in vis, vlees en voedingsvet, furaan, ethylcarbamaat en acrylamide in diverse gebakken producten als chips en patat frites.

Onlangs heeft CEN een nieuwe werkgroep opgericht met als taak om analysemethoden te normaliseren voor diverse van deze procescontaminanten. Voorzitterschap en secretariaat zijn in handen van Nederland. Op dit moment inventariseert de werkgroep de in de markt beschikbare analysemethodes die als basis voor de CEN normen kunnen dienen. Er is voor geĂŻnteresseerden partijen in Nederland nog volop gelegenheid om bij dit normalisatiewerk betrokken te worden.

Een interessante ontwikkeling is dat de Europese Commissie belangstelling heeft voor deze CEN werkgroep en overweegt een opdracht (mandaat) te geven voor het ontwikkelen van een aantal normen met analysemethoden voor procescontaminanten in het kader van Europese wettelijk vastgelegde maximale gehaltes. Een dergelijk mandaat gaat vaak gepaard met financiering, wat bijvoorbeeld de mogelijkheid biedt voor het uitvoeren van een interlaboratorium studie.

Meer informatie: Marcel de Vreeze, 015-1690125, marcel.devreeze@nen.nl

Gerelateerde norm:

NEN-EN 14573:2004
Voedingsmiddelen - Bepaling van 3-monochloorpropaan-1,2- diol met GC/MS